Przejdź do treści

Zupa pomidorowa z ryżem

  • przez

Zupa pomidorowa z ryżem

Dzisiaj na moim blogu wegańska zupa pomidorowa z ryżem. Gdybym miała wybrać najlepszą zupę, to właśnie zupa pomidorowa z ryżem, z makaronem i z kaszą jaglaną byłaby w czołówce ulubionych dań. Pomidorówkę zawsze jadłam litrami i nigdy, przenigdy jej nie odmawiałam. Odkąd sama gotuję, przygotowuję także pomidorówkę dla rodziców, ponieważ cała rodzina z chęcią się nią zajada. Nie znam nikogo, kto odmówił by zjedzenia pełnego talerza zupy pomidorowej. Ani wśród dorosły, ani młodzieży ani dzieci! Pomidorówka zawsze jest zupą numer jedne! Gdy przyjeżdżają do nas moje koleżanki i koledzy, to zawsze gdy nie wiemy co podać, z pomocą przychodzi magiczna pomidorówka,  którą wszyscy lubią, jedzą ze smakiem i uśmiechem na ustach. Nie wiem ja wy, ale ja nigdy nie spotkałam osoby, która stwierdziła by, że zupa pomidorowa jest tą, której nie tkną. W przeciwieństwie do kapuśniaku, grochówki czy zupy pieczarkowej, której większość moich znajomych nie lubi. Zupę pomidorową można zrobić na różny sposób: z passaty, ze świeżych pomidorów, pomidorów cały z pudełka lub krojonych z puszki. Można wzbogacić ją soczewicą czy choćby warzywami korzeniowymi aby stała się bardziej treściwa i pożywna. A wy najczęściej jecie zupę pomidorową z ryżem czy makaronem?

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem – składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2  cebule
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 marchewki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie – papryka chili w proszku

Zupa pomidorowa z ryżem – przepis:

  1. Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na niej cebulę, aż będzie złota.
  3. Dodaję obraną i startą na tarce marchew, smażę.
  4. Dolewam 2 litry wody, dodaję suszone pomidory, ząbek czosnku i gotuję do miękkości.
  5. Otwieram puszki z pomidorami i dodaję wywaru z warzywami. Gotuję 10 minut, następnie rozdrabniam blenderem.
  6. Dodaje koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.
  7. Mieszam i czekam aż zupa pomidorowa się zagotuje.
  8. Doprawiam do smaku.
  9. W oddzielnym garnku gotuję ryż.
  10. Zupa pomidorowa z ryżem jest gotowa do nałożenia na talerze!.

3 komentarze do “Zupa pomidorowa z ryżem”

  1. Pingback: Zupa pomidorowa - przepis Vegemi.pl

  2. Moja ukochana pomidorowa 🤩🤩🤩🤩 O rany jakiego mi smaka narobiłaś! Lecę do kuchni!

  3. Ulubiona moich dzieci. Jedzą w każdej ilości chociaż z natury to niejadki. Dziękuję VegeMi! Dzięki tobie moje dzieci w końcu coś chętnie jedzą 😀

Możliwość komentowania została wyłączona.