Dziś na obiad wegańska zupa krem z ziemniaków z tofu, kukurydzą i mlekiem kokosowym. Mam nadzieję że zupa krem z ziemniaków wam spodoba się równie bardzo, jak smakowała mojej rodzinie. Zrobiłam ją na bazię bulionu warzywnego oraz ziemniaków. Zamiast bulionu warzywnego może też być na przykład rosół wegetariański, którego ja właśnie użyłam. Zawsze gdy zostanie porcja z dnia poprzedniego można przygotować inne pyszne danie i nie koniecznie pomidorówkę. Zupa z ziemniaków z tym wydaniu jest taka kremowa, ponieważ po zrobieniu jej, zblendowałam ją mikserem ręcznym na gładką masę. Można, oczywiście jej nie blendować ale nie będzie wtedy idealna, no a w taka jest najlepsza. Jest delikatna, bardzo kremowa ale i tak czuć smak ziemniaków i lekki smak wędzonego tofu. Zazwyczaj jecie zupę ziemniaczaną z normalnymi kawałkami ziemniaków, czy takie w formie kremu? Ja dzisiaj zapraszam za moją wersję zupy z ziemniaków a mianowicie zupę krem.
Zupa krem z ziemniaków
Zupa krem z ziemniaków –składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml tłustego mleka kokosowego
- 2 cebule
- 2 paczki tofu wędzonego po 200 g każda
- sól i pieprz
- 1 puszka lub słoik kukurydzy
- natka pietruszki
- 43 łyżki oleju
Zupa krem z ziemniaków – przepis:
- Ziemniaki i cebule obieram i kroję w kostkę.
- Smażę na patelni cebulę z olejem, aż będzie złota.
- Do garnka wsypuję ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę, połowę kukurydzy ze słoika, dodaję bulion oraz zalewę z kukurydzy.
- Na patelni smażę na złoto wędzone tofu pokrojone w drobna kostkę.
- Zupę gotuję pod przykryciem przez 15-20 minut, sprawdzam czy ziemniaki są już miękkie.
- Do zupy wlewam puszkę mleka, po czym miksuję całość blenderem ręcznym.
- Moja pyszna zupa krem z ziemniaków jest gotowa, ląduje na talerzach w towarzystwie tofu i drugiej połowy kukurydzy.