Ciepła, rozgrzewająca i pyszna zupa krem z papryką jest wprost idealna na zimne jesienne dni. To połączenie daje pyszny krem idealny do zjedzenia solo, jak i do użycia jako sos do makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Za to właśnie bardzo lubię wszystkie zupy takie, jak zupa krem z papryką. Za swoją uniwersalność i możliwość użycia ich jako składnik różnych dań. Jeżeli zdecydujecie się na użycie jej jako sosu, to w trakcie przygotowywania możecie dodać do przepisu około 120g koncentratu pomidorowego. Koncentrat zagęszcza, dlatego sos będzie miał gęstszą, bardziej pasującą konsystencję. Jakie zupy krem najbardziej lubisz? Z pomidorów, cukinii, dyni, papryki, kalafiora, brokułów czy jeszcze może jakieś inne? Myślę, że dzisiejsza wersja dzięki temu, że jest pełna smaku a do tego delikatna, to powinna zasmakować dosłownie wszystkim. Dzięki pomidorom, zupa krem z papryką ma smak podobny do zupy pomidorowej a powiedzmy sobie szczerze; kto nie lubi pomidorówki? 😉
Zupa krem z papryką
Zupa krem z papryką – składniki:
- 5 pomidorów
- 4 duże papryki
- 2 cebule
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Zupa krem z papryką – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Pomidory i papryki myję oraz odkrawam im łodyżki.
- Kroję pomidory i papryki w kostkę. Przekładam je na dużą patelnie.
- Zmniejszam gaz pod garnkiem i na małym gazie całość gotuję aż do momentu, kiedy papryka i pomidory zmiękną.
- Dodaję do całości obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (lub czosnek w proszku), usmażoną cebulę, sól, pieprz i mleko kokosowe.
- Biorę blender ręczny i miksuję zawartość patelni na gładką masę. Wedle gustu, możecie dodać jeszcze soli, pieprzu, czosnku czy mleka kokosowego.
- Moja zupa krem z papryką jest już gotowa. Smacznego!