Dzisiaj mam dla was ziemniaki z sosem grzybowym a konkretnie z sosem pieczarkowym. Zazwyczaj wszystkie sosy, czy to grzybowe czy pomidorowe, jadam z makaronem. Nastąpił dlatego czas na miłą odmianę, którą są ziemniaki! Uwielbiam przygotowywać takie przepisy jak dzisiejsze ziemniaki z sosem, ponieważ są one bardzo szybkie i pyszne! Dlatego też idealne, kiedy ktoś wraca ze szkoły, pracy czy po prostu nie chce mu się gotować. Może sobie wtedy przygotować w krótkim czasie smaczne jedzenie! Z czym zazwyczaj jecie ziemniaki? Myślę, że większość ludzi, tak jak ja, zwyczajnie w formie puree. Jednak fajnie jest je zastąpić czymś o wiele zdrowszym, mniej kalorycznym i mniej tłustym. Bez zbędnego przedłużania więc, zapraszam do przepisu 🙂
Ziemniaki z sosem
Ziemniaki z sosem – skład:
- 600g pieczarek
- 2 duże cebule
- 400 ml tłustego mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku (lub więcej według upodobania)
- olej do smażenia
- szczypiorek lub dymka
Ziemniaki z sosem – przepis:
- Cebulę obieram i kroję w talarki.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie złota.
- Pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plastry.
- Do cebuli dorzucam pieczarki i razem podsmażam.
- Dolewam mleko kokosowe, dodaję przepuszczony przez praskę obrany czosnek
- Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.
- Gotuję ziemniaki i dodaję do nich sos.
- Na talerzu układam ziemniaki, dodaję sos i posypuję szczypiorkiem i tak oto ziemniaki z sosem mogę podawać!
Dla mnie bomba! Sos pyszny, a w połączeniu z ziemniakami je się to nad wyraz dobrze:D
Możliwość komentowania została wyłączona.