Oto klasyk klasyków, lecz w podrasowanej wersji, czyli ziemniaki z patelni ze smażoną cebulką i suszonymi pomidorami. Kiedy tylko zostanie nam trochę ugotowanych ziemniaków, robimy z nich puree, sałatki, kotlety lub smażymy je na patelni. Są to bowiem takie przepisy, w których można wykorzystać dowolną ilość kartofli. Przygotowanie tych przepisów zajmuje mało czasu. Tym razem podałam ziemniaki z patelni razem z suszonymi pomidorami, które również są stałym elementem w naszej kuchni. Często używamy ich jako dodatku do makaronu, pesto czy różnorodnych past i smarowideł na kanapki. Ciekawa jestem do czego ty używasz ziemniaków, które zostały z obiadu 🙂 Zapraszam was na szybkie, proste i smaczne ziemniaki z patelni w wersji wegańskiej i bezglutenowej!
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni – składniki:
- 5 ziemniaków
- 5 suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- czosnek w proszku lub świeży
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki z patelni – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę ją aż stanie się złota.
- Suszone pomidory kroję w drobne paski.
- Pomidory dodaję do cebuli razem ze szczyptą soli, pieprzu i czosnkiem. Ilość czosnku dostosujcie pod swój gust.
- Ugotowane ziemniaki obieram i kroję w plastry średniej grubości.
- Rozgrzewam większą patelnie i wlewam na nią olej. Smażę na niej ziemniaki z obu stron.
- To tyle! Usmażone ziemniaki z patelni łączę z cebulką i pomidorami.