Tym razem u mnie na blogu pojawia się mniej kaloryczna wersja powszechnie znanego dania, czyli ziemniaczane pieczone placki. Chociaż ich przygotowanie trwa dłużej, to nie są za to tak nasiąknięte olejem, jak ich smażone odpowiedniki. A ty, wolisz wersję smażoną na oleju czy pieczoną? Obie wersje są pyszne, lecz inne. Wielu ziemniaczane pieczone placki może podświadomie uważać za suche, posiadające mniej smaku, czy po prostu mniej warte uwagi. Natomiast przypominają one miękkie pieczone ziemniaczki pod chrupiącą, opieczoną skorupką. Dlatego można je podać z różnymi sosami albo potraktować je jako ziemniaczki do obiadu. Zdecydowanie uważam, że ziemniaczane pieczone placki mają swój urok i chętnie je robię dla siebie i dla rodziców.
Ziemniaczane pieczone placki
Ziemniaczane pieczone placki – składniki:
- 1kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki mieszanki bezglutenowej
- olej do pieczenia
Ziemniaczane pieczone placki – przepis:
- Ziemniaki obieram ze skórki.
- Ścieram je na drobne kawałki w melakserze (jeżeli nie macie melaksera, możecie również zetrzeć na tarce). Przekładam masę na sito i pozwalam im trochę odcieknąć, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Rozgrzewam piekarnik do 175 stopni.
- Do startych ziemniaków dodaję mąkę i całość dokładnie mieszam.
- Na blaszkę do pieczenia kładę papier i formuję na nim placki.
- Placki smaruję po wierzchu olejem i wstawiam je do nagranego piekarnika na około 1h.
- Ziemniaczane pieczone placki wystawiam z piekarnika by mogły ostygnąć. Smacznego!
Smaczne przepisy masz na tej stronie http://www.vegemi.pl Oby tak dalej!
Możliwość komentowania została wyłączona.