Dzisiaj zielone pesto zimowe, takie domowe i pyszne. Polecam wam przygotować pesto z zielonej natki pietruszki, czosnku i prażonych nerkowców. To fajny przepis. Pesto jako sos jest idealny do wszelkich rodzajów makaronów. Pamiętam, że od zawsze uwielbiałam pesto w wielu wersjach, które mam wrażenie znam od zawsze. Pamiętam jak wiele lat temu byłam mała i pierwszy raz robiłam z mamą w kuchni pesto przy pomocy blendera. Był to nasz dodatek do makaronu. Po miksowaniu zawsze padało to pytanie: w jakim kształcie chcesz makaron? Pamiętam, że to był nad wyraz był trudny wybór. Pesto jest niby tak klasycznym dodatkiem ale jak widać można śmiało zastąpić jedne zioła innymi. Mój przepis na zielone pesto jest banalny do wykonania, a do tego szybki do zrobienia, zapraszam więc do miksowania.
Zielone pesto
Zielone pesto – składniki
- 1 pęczek pietruszki (duży lub 3 mniejsze)
- 1 szklanka nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 cytryny
- 100 ml oleju
- sól do smaku
Zielone pesto – przepis
- Na suchą patelnie wsypuję nerkowce i prażę mieszając. Studzę.
- Obieram 2 ząbki czosnku.
- Do blendera wkładam natkę pietruszki, 1/4 cytryny bez skórki, nerkowce, obrane ząbki czosnku, sól do smaku i dodaję olej.
- Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
- Mam nadzieję że wam także zasmakuje moje zielone pesto z natki pietruszki!
Pingback: Makaron z pesto - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.