Dzisiaj moja wytrawna owsianka śniadaniowa z koncentratem pomidorowym, warzywami i tofu. Ja nie jestem wielbicielką owsianki na słodko. Lubię ją, ale nie chciałabym jeść codziennie. Zwłaszcza jeśli jest bardzo słodka i do tego z mlekiem. Za to przepis na wytrawną owsiankę chodził za mną od dawna. Taką inną, specjalną, która nadaje się wyśmienicie do jedzenia na ciepło i na zimno. Do pracy i szkoły, na śniadanie, lunch, obiad i kolację. To właściwie danie całodzienne. Przygotowałam do tej pory kilka śniadaniowych owsianek. W tym wpisie pokazuję tą, która bardzo smakowała całej mojej rodzinie. Pomysł na nią zrodził się już kilka miesięcy temu. Pomyślałam, że skoro owsianka może być zrobiona na słodko, z owocami, miodem lub orzechami, to czemu nie mogłaby być przyrządzona bardziej wytrawnie z dużą ilością warzyw, aromatycznymi przyprawami i z koncentratem pomidorowym. To jest to! Wyszła po prostu genialna! Soczysta i pachnąca. Warzywa urozmaiciły strukturę, koncentrat pomidorowy Pudliszki dodał cudownego pomidorowego smaku, aromatu i koloru. Do tego wędzone tofu sprawiło, że owsianka zmieniła się w danie bogate w białko. Na ten moment, to zdecydowanie moja ulubiona owsianka!
Z czym ty najczęściej jesz owsiankę? Na moim blogu pojawił się już przepis na owsiankę z suszonymi owocami, taka wersja nocna z zalaniem płatków owsianych i owoców wrzątkiem, celem zostawienia ich do napęcznienia aż do rana. Teraz z przyjemnością pokazuję wam moją wytrawną owsiankę śniadaniową z koncentratem pomidorowym, warzywami, natką pietruszki i tofu. Jestem szczęśliwa, że udało mi się wymyślić i przygotować tak smaczną wersję tego popularnego w całej Polsce dania! Jest to zupełnie inna wariacja na temat śniadania, tak bardzo dobrze znanej nam owsianki. Pamiętam jak byłam młodsza i próbowałam pierwszy raz sama przygotować płatki owsiane na śniadanie. Wtedy to było dla mnie wydarzenie dnia! Za pierwszym razem musiała pomagać mi mama, za drugim pewnie też, a za trzecim próbowałam ją zrobić sama. Minęło wiele lat od tego dnia. Mama zawsze pozwalała mi na eksperymentowanie w kuchni, wspólne gotowanie i popełnianie błędów. Pewnie kilka razy dałam złe proporcje, ale w końcu mi się udało. Teraz mama mówi o mnie, że jestem mistrzynią owsianek w wielu wersjach! Zdrowe jedzenie i dobre produkty są ważne u nas w domu. Śniadaniową owsiankę przygotowałam z koncentratem Pudliszki, który moim zdaniem pasował tutaj idealnie. Sprawił, że esencjonalny i wyrazisty pomidorowy smak, cudownie połączył się z korzeniowymi warzywami. Ile osób tyle pewnie ulubionych smaków owsianki … a ty z czym lubisz jeść owsiankę? Z jogurtem, solą, cukrem, miodem, na słodko, na słono, na ostro może po prostu wytrawnie? Jeżeli chcesz zjeść pyszną, delikatną, pomidorową owsiankę, to zapraszam na mój przepis. Bogactwo warzyw, błonnika, smaku i białka. Wszystko na jednym talerzu!
Wytrawna owsianka śniadaniowa z koncentratem pomidorowym
Wytrawna owsianka śniadaniowa z koncentratem pomidorowym – składniki:
- koncentrat pomidorowy Pudliszki 210g
- 1 kubek płatków owsianych
- 4-5 marchewek
- 1 duża kalarepka
- 200 g wędzonego tofu
- 2 cebule
- 1000 ml wody
- 150 ml mleka kokosowego (najlepiej śmietany kokosowej)
- 3 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki do posypania
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
Wytrawna owsianka śniadaniowa z koncentratem pomidorowym – przepis:
- Obieram cebulę, kalarepkę i marchew.
- Szatkuję cebulę ręcznie lub w melakserze w drobną kostkę.
- Kalarepkę ścieram na tarce o grubych oczkach, a marchew kroję w plasterki.
- Obieram imbir ze skórki i czosnek ze skórki. Imbir kroję w słupki, a czosnek w plasterki.
- Na patelnie wlewam trochę oleju (2 łyżki stołowe). Przez około 5 minut przesmażam na nim wszystkie obrane i przygotowane warzywa.
- Dolewam do nich 1 litr wody wymieszany z koncentratem pomidorowym Pudliszki.
- Wsypuję płatki owsiane, imbir, czosnek, dodaję sól do smaku, przyprawę curry i gotuję pod przykryciem przez około 15 minut.
- Próbuję czy płatki są już dobre, dodaję do nich mleko kokosowe. Zostawiam śniadaniową owsiankę pod pokrywką na około 5 minut zestawioną z gazu.
- Na oleju podsmażam tofu pokrojone w kostkę. Lubię, gdy jest złote i chrupiące.
- Gotową owsiankę solę jeśli jest taka potrzeba, mieszam posypuję natką pietruszki i smażonym tofu!
Ten przepis bierze udział w konkursie na danie z KONCENTRATEM PUDLISZKI
Hasztagi konkursu: #pudliszki #durszlak oraz mój: #vegemi