Dzisiaj wpadłam na pomysł by zrobić taki wiosenny wegański obiad, prosty i smaczny. Ten właśnie wiosenny wegański obiad skomponowałam ze smażonych szparagów, smażonej ciecierzycy oraz ugotowanych w mundurkach młodziutki ziemniaków. Starałam się by na talerzu było różnorodnie. Zawsze ważne są też wartości odżywcze: węglowodany – w ziemniakach, białko – w ciecierzycy, witaminy – w szparagach i olej/ tłuszcz – w krokach ze smażeniem. Taki obiad bardzo syci, przez co później przez długi czas nie jesteśmy głodni. Jeżeli chcecie, możecie również dodać do tego obiadu smażone tofu, które jest przepyszne, chrupiące i zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Często jem podobne właśnie do tego śniadania, kiedy wiem że przez cały dzień nie będzie mnie w domu i że będę jeść dopiero późno. Taki obiad jak na zdjęciu ten jest pyszny i sycący!
Wiosenny wegański obiad
Wiosenny wegański obiad – składniki:
- 200g szparagów
- 2 łyżki oleju
- 1 słoik ciecierzycy (240g)
- 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
- 10 małych ziemniaków
- 2 małe lub 1 duża cebula
Wiosenny wegański obiad – przepis:
Smażona ciecierzyca:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
- Ciecierzycę odlewam z zalewy.
- Wsypuję odlaną ciecierzycę na patelnie z cebulą, dodaję wędzoną paprykę.
- Podsmażam ciecierzycę z cebulą i przyprawą około 10min
- Ciecierzyca jest już gotowa J. Teraz czas na szparagi:
Smażone szparagi:
- Szparagom odłamuję twardą część łodygi.
- Szparagi obtaczam w oleju. Ja nalałam olej do półmiska, wrzuciłam tam wszystkie szparagi i wspólnie przemieszałam.
- Rozgrzewam patelnię grillową.
- Smażę na niej szparagi z obu stron.
- Do ukończenia całego obiadu wystarczy tylko ugotować ziemniaki.
- Mój wiosenny wegański obiad jest gotowy! 😀