Dawno już nie było dania, za którym z pewnością dużo osób już tęskniło. A jest to wege burger a nawet vegan burger! Och … nie raz człowiek na kwarantannie tęskni za pójściem gdzieś na jakiś fast food albo po prostu, nie oszukując się, chce zjeść pysznego burgera i kropka 😉 Ja poczułam dzisiaj taką potrzebę i natychmiast zrealizowałam moje małe marzenie. Czasami udaje się zrobić coś dobrego dla siebie 🙂 Przed wami pyszny, soczysty i duży wege burger. Jakie dodatki w burgerach lubicie najbardziej? Dla mnie rzeczą konieczną jest smażone tofu lub jakieś mięsopodobne roślinne kotlety. Nie może również zabraknąć ogórka i nie za dużej ilości cebulki 😉
Wege burger
Wege burger – składniki:
- 2 bułki
- 1 dowolny kotlet. Ja użyłam wegańskiego mięsa Beyond Burger
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 1/2 ogórka
- kilka plasterków pomidora
- wegański majonez
- wegański ser – najlepiej z książki Roślinny Nabiał
Wege burger – przepis:
- Bułki z serem opiekam w piekarniku, opiekaczu lub w mikrofali.
- Smażę kotleta na patelni z olejem.
- Czas przygotować warzywa. Umyj pomidora, obierz cebulę i obierz ogórka.
- Pomidora kroję w plastry, cebulę również a do ogórka biorę obieraczkę i ścieram z niego plastry tak jak obierała bym go ze skórki.
- Wszystkie składniki ustawiam w nim w kolejności:
- Mój pyszny burger jest już gotowy do zjedzenia! Smacznego!