Dla odmiany dzisiaj na obiad przygotowałam wegańskie placki z kukurydzą. Wczoraj chodziły mi już po głowie a dzisiaj przekonałam się, że mamy w lodówce zapas naturalnego tofu. Dlatego właśnie uznałam, że super było by zrobić placki z kukurydzą i tofu! Przyznaję się, że przepis ten jest drugą próbą zrobienia tych właśnie placków. Za pierwszym razem zostałam zmuszona dodać do masy za dużo skrobi ziemniaczanej, przez co wyszły mi bardzo gumowe. Ale wciąż bardzo smaczne 😉 To trochę jak z zakalcem. Nie tak miał wyglądać ale wszystkim i tak smakuje! Po drugim podejściu udało mi się zrobić wszystko idealnie i placki wyszły tak jak widać na zdjęciu 😀
Wegańskie placki z kukurydzą
Wegańskie placki z kukurydzą – składniki:
- 3 puszki kukurydzy
- 2 opakowania tofu po 400 g każde
- 2 czerwone cebule (lub zwykłe, białe)
- 1 główka cebulki dymki (potrzebny nam z niej szczypiorek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- olej do smażenia
- sól
Wegańskie placki z kukurydzą – przepis:
- Obieram cebulę.
- Miele składniki na gładką masę: cebulę, 1,5 puszki kukurydzy (bez zalewy) i 2 opakowania tofu.
- Masę przekładam do dużej miski.
- Do masy dodaję pozostałe 1,5 puszki kukurydzy, trochę soli, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ryżową i poszatkowany szczypiorek.
- Mieszam dokładnie ręką.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim placki z obu stron,
- Mój przepis jest już gotowy! Smacznego! bo wegańskie placki z kukurydzą są naprawdę smaczne!
Placuszki prezentują się rewelacyjnie! Narobiłaś smaka 🙂
Placuszki rewelacyjne! Na pewno jeszcze nie raz zrobię
Możliwość komentowania została wyłączona.