Dzisiaj prosty i przepyszny przepis na ruskie wegańskie pierogi w wersji bezglutenowej. Pamiętam jak jakiś czas temu, tak samo jak teraz, gdy chodziły za mną i moją moją mamą natrętne myśli, żeby zrobić i zjeść zjeść wegańskie pierogi. Zaczęło się od tego, że gdy siedziałyśmy i myślałyśmy głośno co zrobić na obiad, powiedziałam: „pamiętam jak kiedyś też tak myślałyśmy, a ty sobie przypomniałaś, że bardzo chciała byś zjeść pierogi. Ale nie miałyśmy składników a i tak ciągle o nich mówiłaś haha” Na co moja mama odpowiedziała: „o właśnie! Pierogi bym chciała zjeść…!” No więc całe zmotywowane pognałyśmy do kuchni 🙂 Ponieważ chciałam zrobić rodzinie przyjemność, to zakasałam rękawy. Zaczęłyśmy robić pierogi, które zawsze widniały na naszym stole i to nie tylko w święta, bo wegańskie ruskie pierogi są po prostu przepyszne!
Wegańskie pierogi
Wegańskie pierogi – składniki:
- 500 g mieszanki bezglutenowej (ja użyłam marki Shar – MixIt)
- 300 ml wody
- 3 łyżki oleju (45 ml) + kilka łyżek do smażenia cebulki
- mieszanka bezglutenowa lub skrobia ziemniaczana do wysypania na blat
- woda (do smarowanie brzegów)
- 2 opakowania wędzonego tofu około 400 g
- 3 – 4 cebule
- 5 ziemniaków
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smak
Wegańskie pierogi – przepis:
- Wstawiam do gotowania ziemniaki.
- W tym czasie kiedy będą się gotować, obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam 3 łyżki oleju i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
- Szatkuję tofu w melakserze lub rozgniatam go widelcem.
- Ziemniaki obieram i przeciskam je przez praskę do sporej miski.
- Dodaję również tofu oraz ¾ podsmażonej cebuli.
- Teraz, czas na ciasto.
- Do miski od robota planetarnego wsypuję mąkę, gorące 300 ml wody oraz 45 ml oleju.
- Całość wyrabiam w misce robota plenatarnego hakiem, aż ciasto będzie miało konsystencję jakby ciastoliny.
- Na blat wysypuje trochę mąki.
- Z połowy ciasta formuję placek i kładę go na blacie.
- Rozwałkowuję go na odpowiednią grubość.
- Z ciasta okrągłą foremką wycinam kółka.
- Brzegi kółek smaruję wodą, nakładam do nich farsz i delikatnie je zaklejam nie naciągając ciasta.
- W ten sposób robię wszystkie pierogi (UWAGA! Pierogi szybko schną, więc powinny być gotowane w trakcie ich robienia).
- Moje pierogi są gotowe. Życzę smacznego, bo ruskie wegańskie pierogi są obłędnie smaczne!
Kazde pierogi w duzych ilosciach,a wege to szczyt szczescia dlakubkow smakowych
Ooo tak mi mów!
To chyba pomysł dla mnie . Tęsknie za ruskimi a mleko i gluten mam wykluczone.
Ale smacznie wyglądają! <3
Piekne 👍😊
KOCHAM PIEROGI!!! ALE MI SMAKA NAROBIŁAŚ :DD
Możliwość komentowania została wyłączona.