Oto mój przepis na wegańskie pieczarki w cieście bezglutenowym. Na moim blogu były już smażone boczniaki, więc czas na smażone pieczarki, ponieważ są pyszne, tanie i łatwe do przygotowania! Lubisz smażone grzyby z większą ilością ciasta, czy z mniejszą? Ja zawsze wolę z większą, natomiast moi rodzice preferują z mniejszą lub nawet minimalną. Chociaż każdy ma inny gust, to jednak te właśnie pieczarki wszystkim one smakują. Poprzednie smażone boczniaki zrobiłam z przyprawą harrisa. Te natomiast, dla odmiany, zrobiłam z przyprawą curry, żółtą jak widać na zdjęciu. Dzięki niej ciasto ma lepszy smak i ładny, żółty kolor. Do smażonych grzybów długo się przekonywałam ale w końcu je polubiłam. Lubię teraz wymyślać różne ciasta do smażenia i smażyć różne grzyby. Wtedy ich piękny zapach rozchodzi się po całym domu i kusi wszystkich domowników 🙂
Pieczarki w cieście
Pieczarki w cieście – składniki:
- 1/2 kubka mąki kukurydzianej
- 1/2 kubka mąki ziemniaczanej
- 8 dużych pieczarek
- 80 ml oleju
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- woda (do konsystencji ciasta naleśnikowego)
Pieczarki w cieście – przepis:
- Pieczarkom odrywam nóżki.
- W misce mieszam mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, curry i wodę, tyle wody by ciasto miało konsystencje ciasta naleśnikowego.
- Na patenie wlewam trochę oleju i rozgrzewam.
- Pieczarki obtaczam w cieście, grubo lub cienko (według uznania).
- Smażę pieczarki z obu stron.
- VegeMi życzy smacznego bo wegańskie pieczarki w cieście są znakomite!
Czy chodzi o dostępne w sklepach takie bardzo duże pieczarki do nadziewana czy normalne tylko wybrać większe?
I jaki olej tu?
Alka – jaki lubisz, może być słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy lub kokosowy.
Alka – można kupić portabello takie duże brązowe pieczarki lub faszerować białe pieczarki, takie zwykłe.
Możliwość komentowania została wyłączona.