Ach, jak dawno już nie było żadnych przepisów na pesto! Myślę, że już dużo osób stęskniło się za takim łatwym dodatkiem i w efekcie ważnym składnikiem dania, jak pesto. Tym razem będzie to pesto z pietruszką a dokładnie z natki pietruszki. Takie proste, pyszne, klasyczne i wszystkim dobrze znane. Z czym zazwyczaj jadasz pesto? Zapewne z makaronem, ryżem, z czym jeszcze? Ja bardzo lubię go z makaronem, czasami mieszam z majonezem i powstaje dodatek do sałatek. Niemniej wersja z makaronem, najlepiej spaghetti sprawia, że powstaje pyszne danie, oleiste i pełne smaku! Do mojego dzisiejszego pesto dodałam również prażone orzechy nerkowca. Dadzą one strukturę i prażony smak, który jest moim zdaniem świetny i niezastąpiony! Możesz użyć też innych orzechów ale ja lubię te akurat! Nie raz jemy je nawet z rodziną jako przekąskę w trakcie dnia lub przy rozmowie ze znajomymi.
Wegańskie pesto z pietruszką
Wegańskie pesto z pietruszką – składniki:
- 1 duży pęczek pietruszki (lub 3 mniejsze)
- 1 garść nerkowców
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki oleju
- 2 małe łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki płatków drożdżowych
- sól do smaku
Wegańskie pesto z pietruszką – przepis:
- Orzechy nerkowca prażę na patelni.
- Wyciskam 2 łyżeczki soku z cytryny.
- Czosnek obieram.
- Wszystkie składniki wrzucam do blendera.
- Pesto blenduje na gładką masę. Jeśli jest za gęste, w trakcie blendowania dolewam trochę oliwy lub oleju.
- Gotowe! Moje pesto z pietruszką jest gotowe do zjedzenia jako pyszny dodatek lub główny składnik dania!
Bardzo smaczne!
Możliwość komentowania została wyłączona.