Skoro na blogu nie pojawiły się żadne wegańskie naleśniki, to właśnie przyszła na nie pora! U mnie w domu nie robiło się nigdy naleśników nie wegańskich, z jajkami czy glutenem od czasu kiedy pamiętam. Zawsze były to wegańskie naleśniki z przeróżnymi dodatkami. Jaki dodatek do naleśników najbardziej lubisz? U nas szczególne miejsce zajmuje dżem, czekolada, powidła śliwkowe i słodkie tofu z dodatkami. Dla wielbicieli naleśników z czekoladą mam również przepis na krem czekoladowy z awokado oraz krem czekoladowy z fasoli one rewelacyjnie sprawdzają się w roli nadzienia do naleśników. Do tego są zdrowe, wegańskie i szybkie w przygotowaniu! Ideały po prostu. Dla mnie smażenie naleśników jest zawsze wielką przygodą. Bardzo staram się żeby moje naleśniki były jak w najbardziej okrągłym kształcie. Chociaż przyznaję, nie zawszę mi to wychodzi 😉 Jednak co najważniejsze, że moje wegańskie i bezglutenowe naleśniki są zawsze pyszne bez względu czy idealnie w okrągłym kształcie czy wyjdą lekko jajowate.
Wegańskie naleśniki
Wegańskie naleśniki – składniki:
- 4 szklanki mąki (ja użyłam mieszanki bezglutenowej, ale jeśli możesz jeśc gluten użyj mąki pszennej)
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- ¼ łyżeczki soli
- 60-80 ml oleju + 1 łyżka olej do usmażenia pierwszego naleśnika
Wegańskie naleśniki – przepis:
- Do miski wlewam wodę, mleko, wsypuję mąkę i sól.
- Dokładnie mieszam tak aby konsystencja była gładka (jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać tego efektu zawsze ciasto można przelać przez sitko lub wymieszać blenderem).
- Zostawiam na około 15-30 minut do odpoczynku.
- Do lekko zgęstniałego ciasta dolewam olej i dokładnie mieszam, tak aby nie pływały oczka.
- Na patelni dobrze rozgrzewam olej i smażę naleśniki. Jeśli ciasto gęstnieje dodaję trochę wody.
- Pyszne wegańskie naleśniki są gotowe do zjedzenia!
Naleśniki to moja pięta Achillesa 😉 ale nie poddaję sie więc i te postaram się zrobić 👍
baaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo 😀
Możliwość komentowania została wyłączona.