Dzisiaj na obiad dla mojej rodziny przygotowałam wegańskie kotlety z ciecierzycy, takie jak mielone, jednak całkowicie roślinne. Tworząc przepisy na kotlety, staram się, aby były one proste do wykonania, z niedużą ilością składników, ale żeby wyszły pyszne. Takie są, padł werdykt rodzinny, że można je jeść, jeść i jeść. Tym razem kotlety wegańskie przygotowałam na bazie ciecierzycy, która jest świetnym składnikiem do kotletów i nie tylko. Muszę się przyznać, że ciecierzyca i fasola stanowi w mojej diecie ważną część produktów białkowych. Do przygotowania kotletów możecie użyć namoczonych wcześniej ziaren ciecierzycy albo użyć takich gotowych, w wersji już gotowej, z puszki lub słoika. Również do wyboru jest wykorzystane bułki tartej, w której można obtoczyć kotlety albo dodać ją do masy, z której potem kręcimy zgrabne kotlety, pulpety lub klopsiki 🙂
Wegańskie kotlety
Wegańskie kotlety – składniki:
- 300g ciecierzycy (u mnie 3 słoiki gotowanej ciecierzycy)
- 2 cebule (lub 1 cukrowa)
- 50g bułki tartej
- 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych (gotowa, dowolna mieszanka)
- olej do smażenia
- sól (opcjonalnie jeśli będzie taka potrzeba)
- pieprz kolorowy
Wegańskie kotlety – przepis:
- Cebulę obieram.
- Szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Rozgrzewam patelnie z olejem.
- Smażę cebulę, aż stanie się złota.
- Ugotowaną i odcedzona na sicie ciecierzycę rozdrabniam w blenderze, nie może być gładką masą. Konsystencja powinna być gęsta ale nadal ciecierzyca musi być w kawałkach.
- Rozdrabnianą ciecierzycę przerzucam do miski.
- Dorzucam pełną łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, podsmażoną cebulę, bułkę tartą, pieprz i jeśli jest taka potrzeba, sól (zazwyczaj sól jest już zawarta w gotowej mieszance).
- Mieszam całą masę dłonią.
- Z masy formuję dowolny kształt kotletów. Ja tym razem uformowałam je lekko owalnie.
- Rozgrzewam patelnie razem z olejem, po czym smażę na nim kotlety z obu stron.
- Wegańskie kotlety z ciecierzycy można upiec lub usmażyć, tak jak ja.