Dla odmiany dzisiaj pokażę kolejną recenzję produktów, tym razem będą to wegańskie jogurty Alpro. Są to jedne z jogurtów owocowych, które towarzyszą mi dawna. Lubię jeszcze jogurty marek marki Sojade, JoJo czy Planton. Wegańskie jogurty Alpro, istnieją w kilku smakach. Do tej pory jogurty wegańskie kupowaliśmy w hurtowniach ekologicznych i dużych sklepach organicznych. Cieszy mnie bardzo, że w coraz większej ilości marketów zaczęły pojawiać się różne produkty wegańskie, między innymi właśnie takie jogurty, sery żółte, białe czy inne pasty do smarowania. W sklepach zawsze widywałam wyłącznie te niewegańskie, których na półkach jest przez cały czas zatrzęsienie. Na szczęście znajdziecie wegański nabiał również w Selgrosie, marketach Carrefour, Lidl czy mniejszych lokalnych sklepach. Jogurty w różnych smakach jak mango, truskawka, jagoda/borówka są jak dla mnie dostatecznie słodkie. Co ważne, zawierają w składzie żywe kultury bakterii jogurtowych i małe kawałki „owoców”. Alpro mają fajny wyraźny smak, gładką (nie licząc owoców) i w średnio gęstą konsystencję. Nie zbijają się w żadne grudki ani nie przypominają takiej lekko „budyniowej” formy jakie są na przykład te waniliowe i czekoladowe marki Vitariz.
Wegańskie jogurty alpro
Wegańskie jogurty alpro – jogurt borówkowy – skład:
woda, obłuszczone ziarno soi (9,8 %), cukier, jagoda (5,7 %), wapń, stabilizator (pektyny), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu), naturalny aromat, ekstrakt z czarnej marchwi, ekstrakt z jagód, ekstrakt z marchwi, sól morska, przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego), witaminy (B2, B12, D2), kultury jogurtowe (S. thermophilus, L. bulgaricus)
Wegańskie jogurty alpro – jogurt truskawkowy – skład:
woda, truskawka (10,9 %) (owoców (7 %), sok z koncentratu (3,9 %), obłuszczone ziarno soi (9,7 %), cukier, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytrynian sodu, kwas jabłkowy), stabilizator pektyny), wapń, ekstrakt buraka cukrowego, naturalny aromat, sól morska. ekstrakt z marchwi, przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego), witaminy (B2, B12, D2), kultury jogurtowe (S. thermophilus, L. bulgaricus)
Wegańskie jogurty alpro – jogurt mango – skład:
woda, brzoskwinia (10,3 %) (owoców (5,2 %) sok z koncentratu (5,1 %)), obłuszczone ziarno soi (9,7 %), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulatory kwasowości (cytryniany sodu, kwas cytrynowy), fosforan triwapniowy*, stabilizator (pektyny), aromat, sól morska, ekstrakt z szafranu, ekstrakt z cytryny, przeciwutleniacze (mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), kultury jogurtowe (S. thermophilus, L. bulgaricus)
*= substancje wzbogacające