Takie wyszły mi śliczne wegańskie gołąbki z ryżem i kukurydzą. Doszłam do wniosku, że pokażę kolejne wegańskie gołąbki. Ponieważ poprzednie były z kaszą jaglaną, to te dla odmiany są z ryżem. Te dokładnie gołąbki w ostatnim czasie są moimi ulubionymi gołąbkami vegan. Fajnie, że jest tyle możliwości nadziania kapusty, można wybierać i przebierać w dodatkach. A Ty, jakie nadzienie do gołąbków najbardziej lubisz? Ja przygotowałam moje gołąbki z kukurydzą, ryżem, marchewką, pietruszką, smażoną cebulą i ziołami. Na moim blogu pojawi się już jeden przepis na gołąbki, konkretnie gołąbki z kaszą jaglaną i soczewicą. Na nie również serdecznie zapraszam! Idealnym sosem do podania gołąbków jest klasyczny, wręcz tradycyjny sos pomidorowy do gołąbków z koncentratem pomidorowym i z wody po gotowaniu gołąbków. Do tego porcja wegańskiego masła, wegańskiego jogurtu lub śmietany kokosowej i pomidorowy. Ten sos jest bardzo wygodny do zrobienia szybki, jego przygotowanie zajmuje około 5 minut. Zapraszam na moje wegańskie gołąbki z ryżem i kukurydzą.
Wegańskie gołąbki z ryżem
Wegańskie gołąbki z ryżem – kapusta do gołąbków
- 1 duża biała kapusta
- W duży garnek wlewam tyle wody, by sięgała do połowy kapusty.
- Wycinam z kapusty głąb wbijając nóż dookoła głąba.
- Zagotowuję wodę.
- Zanurzam w niej kapustę i zostawiam na kilka minut.
- Próbuję zdjąć z kapusty pierwsze gotowe liście. Zanurzam główkę kapusty ponownie i obracam ją głąbem do góry. Po kolejnych minutach próbuję zdjąć kolejne warstwy iści z kapusty.
Wegańskie gołąbki z ryżem – składniki:
- 1 słoik lub puszka kukurydzy (240g)
- 3 marchewki
- 1 czubaty kubek suchego ryżu
- 3 kubki wody
- kilka gałązek pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
Wegańskie gołąbki z ryżem – przepis:
- Zagotowuję 3 kubki wody, wsypuję ryż i gotuję
- Obieram 2 cebule, szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patenie wlewam olej i podsmażam na nim cebule do czasu, aż będzie złota. Dodaje obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewki.
- Kilka gałązek pietruszki siekam na malutkie kawałki.
- Ze słoika z kukurydzą odcedzam zalewę i do miski wsypuję kukurydzę, natkę pietruszkę, cebulę, sól kala namak i dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
- Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
- Z masy formuję kulki i zawijam w kapustę.
- Na dno garnka wkładam 2 liście kapusty. Układam na nich gołąbki.
- Gołąbki zalewam wodą, tą po gotowaniu kapusty. Zalewam je do 3-4 wysokości gołąbków.
- Moje wegańskie gołąbki z ryżem i kukurydzą gotuję około 40 minut, podaję z sosem pomidorowym do gołąbków.
Pingback: Gołąbki z kaszą gryczaną - przepis Vegemi.pl
Jak one przepięknie wyglądają!!! Muszę je koniecznie zrobić!
Problem z nimi taki, że robienie ich zajmuje mi dużo czasu. Ale dla tych zrobię wyjątek i zrobię w weekend na obiad 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.