Dzisiaj przychodzę by pokazać przepis na wegańskie curry z dyni i kalafiora z mlekiem kokosowym. Moje curry z dyni, jak każde moje dotychczasowe curry, jest proste do przygotowania i pyszne. Chociaż na moim blogu pojawiły się przepisy na curry: curry z kalafiora i curry z dynią, curry z dynią ale każde z nich mocno różni się od siebie. Tamten jest głównie z dyni, a ten przepis, jest z dynią i kalafiorem. Taka mieszanka warzyw, która świetnie smakuje. W efekcie wyszło curry kremowe i delikatne. Zrobiłam go na bazie bulionu warzywnego. Ja użyłam do tego celu mojego wegańskiego rosołu, ale można również użyć wody albo większej ilości mleka kokosowego. Trzeba jednak powiedzieć, że niestety wtedy nie będzie miało tak dobrego smaku. Kiedy nie ma nic na obiad i pada pytanie „co ugotować?” najczęściej pojawia się właśnie odpowiedź „Może jakieś curry?”. No więc proszę bardzo, dzisiaj pokazuję przepis właśnie na wegańskie curry z dyni i kalafiora. Zapraszam na pyszny przepis!
Curry z dyni i kalafiora
Curry z dyni i kalafiora – składniki:
- 1 kalafior
- 1 mała dynia
- 2 cebule
- 60 ml oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1-2 łyżki łagodnej mieszanki curry
- 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- pikantna papryka
Curry z dyni i kalafiora – przepis:
- Obieram cebulę.
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Kalafiora dzielę na różyczki.
- Dynię obieram i kroję w drobną kostkę.
- Na patelnię wlewam olej i podsmażam na nim cebulę.
- Gdy cebula będzie złota dodaję wszystkie przyprawę curry i kumin do garnka.
- Cebule z przyprawami podsmażam około 15 sekund (przyprawy nie mogą się spalić bo będą gorzkie).
- Wlewam 600 ml wody lub bulionu, pokrojonego kalafiora i dynię.
- Gotuję razem około 10 min.
- Gdy curry z kalafiora będzie już gotowe, wlewam 200 ml mleka kokosowego i mieszam
- Gotowe wegańskie curry z dynia i kalafiorem podaję z ciecierzycą, ryżem i pieczoną papryką.
Pingback: Wegańskie curry - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.