Dzisiaj na moim blogu pojawia się przepyszne wegańskie curry z kolorowymi warzywami. Musze przyznać, że takie wegańskie curry z mlekiem kokosowym jest łatwe do przygotowania, jak z resztą każde moje warzywne curry, które dotychczas pojawiły się na blogu. Było ich kilka, między innymi curry z dyni i kalafiora, curry z dyni oraz curry z kalafiora. Dla każdego coś dobrego, zgodnie z jego kubkami smakowymi. Wolicie łagodne czy ostre curry? Ja jestem fanką łagodnych smaków, więc to curry jest w zdecydowanie delikatne i bogate w smaku. Jeżeli jednak wybieracie ostre smaki, możecie użyć extra hot papryki chilli w proszku, która świetnie zaostrzy smak. Napisze jeszcze o warzywach. Można wegańskie curry zrobić z mieszanki mrożonych warzyw lub świeżych, sezonowych, takich fantastycznie chrupiących. Dzięki temu, że większość warzyw sprawdza się w curry, to można zrobić je o każdej porze roku i użyć takich składników, jakie akurat w domu się posiada w lodówce lub na blacie w kuchni.
Wegańskie curry
Wegańskie curry – składniki:
- 1 puszka kukurydzy (240 g)
- 6 dużych marchewek lub 400 g marchewek małych
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 200 g fasolki szparagowej żółtej
- 1 mały brokuł
- 3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 600 ml bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
- 4 łyżeczki przyprawy curry lub 1 łyżka żółtej pasty curry z pudełeczka
- ¾ puszki mleka kokosowego
- ryż do podania
Wegańskie curry – przepis:
- Obieram marchewki i jeżeli są duże, kroję je na kawałki lub w plasterki.
- Brokuł dzielę na małe różyczki.
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Do garnka o grubym dnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
- Wlewam bulion i dodaję wszystkie przygotowane składniki.
- Całość gotuję około 14 minut do czasu aż fasolka będzie miękka.
- Na sam koniec dodaję już tylko mleko kokosowe i doprawiam solą. Smacznego wegańskiego curry życzę ja, VegeMi 🙂
Curry jest dobre na wszystko! ;D
Uwielbiam jednogarnkowce!
Możliwość komentowania została wyłączona.