Dzisiaj przepis na wegański zakwas na żurek i biały barszcz. Mój przepis na ten wegański zakwas i bezglutenowy dodatkowo trzeba, jak zresztą każdy inny także, przechowywać przez około 5-7 dni aby dojrzał i się ukwasił. Chociaż po 5 dniach w cieple powinien być już gotowy. Trzeba go jednak mieszać codziennie drewnianą czystą łyżką. Najlepiej przelaną wrzątkiem i drewnianą ponieważ: gdy nie będzie czysta lub drewniana mogą do zakwasu wdać się bakterie i wtedy zakwas nam zwyczajne nie wyjdzie. Napisałam także, że można go przykryć cienką szmatką, gazą lub tylko nałożoną a nie zakręcaną pokrywką. Po prostu do słoika musi mieć dostęp powietrze. Ponieważ ten wyszedł mi idealny to, wstawiłam od razu nowy. Więc w ciągu 7 dni zrobię z niego, gdy będzie już gotowy wspaniały, mój ulubiony wegański żurek bezglutenowy. Oczywiście jak wegański, to nie będzie w jego składzie kiełbasy, jajek czy śmietany. Na Wielkanoc u mnie w domu zakwasy są robione z różnych mąk np. żytniej, owsianej, gryczanej ryżowej, sorgo, teff itp. Lecz ja zdecydowałam się użyć akurat teraz mąki gryczanej. A tutaj przepis za ten właśnie zakwas z mąki gryczanej na tradycyjny żurek i biały barszcz.
Wegański zakwas
Wegański zakwas – składniki:
- 8 czubatych łyżek maki gryczanej
- 6 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków.
- 750 ml letniej wody
Wegański zakwas – przepis:
- Obieram ząbki czosnku i przekrawam na pół.
- W słoiku mieszam wodę razem z: mąką, liśćmi laurowymi, zielami angielskimi, czosnkiem przekrojonym na pół i sokiem z ogórków kiszonych.
- Wszystko dokładnie mieszam i przykrywam cienką szmatką, gazą lub tylko nałożoną a nie zakręconą pokrywką.
- Taki zakwas zostawiam na około 5-7 dni. Codziennie muszę go mieszać około raz codziennie drewnianą łyżką.
Pingback: Wegański żurek - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.