Dla odmiany, przepis jakiego jeszcze nie było, czyli wegański sos z kurkami. Sezon na te grzyby się zaczął i ostatnio kupiliśmy ich całkiem sporo w sklepie i u zaprzyjaźnionego grzybiarza. Wegański sos z kurkami jest daniem sezonowym i od razu zaczął chodzić mi po głowie! Wpadłam dzisiaj jak szalona do kuchni, szukając wszystkich składników, na kilka dań, które planowałam przygotować. Listę zakupów dałam mamie to zrobiła zakupu. Widok mnie biegającej podczas gotowania w kółko jest dość normalny ale tym razem miałam już wyznaczony plan do zrealizowania w głowie. Mój pyszny, pełen smaku wegański sos z kurkami jest uniwersalny i idealny do podania razem z ziemniakami, ziemniaczanym pure, ryżem czy makaronem. A ty? Z czym najbardziej lubisz jeść sos grzybowy?
Wegański sos z kurkami
Wegański sos z kurkami – składniki:
- 400g kurek
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 cebule
- 2 małe pęczki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wegański sos z kurkami – przepis:
- Do dużej miski wlewam wodę i wsypuję do niej kurki.
- Kurki mieszam ręką i zostawiam na około 15 minut.
- Kurki wyjmuję delikatnie z wody ręką tak, żeby wyjąć grzyby bez piasku na dnie. Odcinam zabrudzone korzonki.
- Cebulę obieram i szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż zacznie się rumienić.
- W trakcie czekania na podsmażenie się cebuli, szatkuje pietruszkę.
- Kurki wsypuje na patelnię i podsmażam je razem z cebulą aż odparuje z nich cała woda.
- Wlewam mleko kokosowe, wsypuję pietruszkę, sól i pieprz.
- Mieszam i gotuję całość jeszcze przez chwilę.
- Mój wegański sos z kurkami jest już gotowy do podania, pozostaje mi wam życzyć smacznego!