Przepis na wegański makron z soczewicą po prostu cudowny w smaku i konsystencji. Obiecuję, że mój wegański makaron z soczewicą lepiej smakuje niż wygląda 😉 muszę przyznać, że stał on się jednym z moich ulubionych potraw i przygotowuję go na zmianę z kilkoma szlagierami. Jest przepyszny, wyrazisty, rozgrzewający i sycący. Ponieważ soczewica wciąga wodę, mój sos do makaronu, kiedy mówię że jest gotowy, może przypominać zupę. Jednak kiedy chwile jeszcze postoi w garnku, gęstnieje i staje się gęstym i pysznym sosem. Lubisz soczewicę? I dania z nią? Na moim blogu pojawiły się już różne przepisy z soczewicą: zupa z soczewicą, gołąbki z kaszą jaglaną i soczewicą, sos bolognese z soczewicą oraz dahl z soczewicą. Wkrótce na pewno pokażę nowe przepisy, staram się codziennie publikować, pyszne i zdrowe wegańskie potrawy, zależy mi aby były łatwe, szybkie i smaczne!
Wegański makaron z soczewicą
Wegański makaron z soczewicą – składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 5 łyżeczek oleju do smażenia
- 800 ml krojonych pomidorów
- 200 ml mleka kokosowego
- ulubiony makaron
Wegański makaron z soczewicą– przepis:
- Obieram cebulę i szatkuje je ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na ni cebulę aż będzie złota.
- Cebulę przekładam do garnka. Wlewam pomidor i dodaję soczewicę.
- Kiedy całość będzie już dobrze ciepła, wlewam mleko kokosowe i razem zagotowuję.
- Jeżeli soczewica jest już dobra, wyłączam pod nią gaz i zostawiam. Będzie się ona powoli zagęszczać samoistnie.
- Wystarczy już tylko ugotować makaron. Smacznego, bo wegański makaron z soczewicą i mlekiem kokosowym jest po prostu super, zachęcam do przygotowania VegeMi!
Pingback: Soczewica z warzywami - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.