Przejdź do treści

Wegański lunchbox

  • przez
Wegański lunchbox
Wegański lunchbox

Dzisiaj na blogu coś fajnego, czego jeszcze nigdy u mnie nie było. A jest to konkretnie na wegański lunchbox! Wszelkie tego typu pudełka i pudełeczka z kanapkami są na pewno wszystkim dobrze znane. Zwróciłam uwagę, że oprócz składników, różnią się ozdobami oraz ilością czasu potrzebnego do ich zrobienia. Większość z jakimi się spotkałam to fikuśne zestawy, z ogromnej ilości składników. Są też wersje pokolorowane najróżniejszymi barwnikami i powycinanymi ozdobami. Nie raz wtedy myślę sobie „Wow… to pięknie wygląda i bardzo chętnie bym taki zjadła … jednak nie chciałabym ograniczać czasu przeznaczonego na sen, tylko po to, by wstać wcześniej, aby mój lunch był „fikuśnie skomplikowany”. Postanowiłam przygotować moją własną wersję lunchboxa. Takiego prostego, szybkiego i smacznego! U nas, kiedy musimy gdzieś wyjechać, często robimy sobie kanapki na drogę. Przygotowujemy nawet onigiri, które są bądź co bądź również są kanapkami, ale ryżowymi. Do lunchboxów moje podejście jest takie: szybko i do tego powinny być pyszne!

Hummus
Hummus

Dzięki temu, że jestem weganką na diecie bezglutenowej od urodzenia, to próbowałam już najróżniejszych roślinnych zamienników nabiału. Jesteśmy również przyzwyczajeni do zabierania wszędzie ze sobą jedzenia bo szczególnie dawniej, trudno było cokolwiek zjeść na mieście bez alergenów. Na wegańskim maśle często smażymy i używamy go do kanapek. Próbowałam już różnych wegańskich margaryn, z czego każda była zupełnie inna. Dzisiaj więc postanowiłam spróbować również margaryny Śniadaniowej WEGE, która idealnie nadaje się do różnych przepisów!

Śniadaniowa wege
Śniadaniowa wege

Hummus to klasyczny klasyk, znany przez wszystkich wegan. Zazwyczaj używamy go standardowo do różnego typu kanapek. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze musi być użyty w taki sam sposób! Dzisiaj został on zrobiony jako dip do warzyw i muszę przyznać, że nadaje się on w tej roli wyśmienicie! W wersji dipu, ja wolę, żeby hummus był w wersji podstawowej, bez dodatków. Wszystko po to, żeby dobrze był wyczuwalny smak warzyw. Jeżeli wolicie, to oczywiście wasza wersja hummusu może być również z papryką, suszonymi pomidorami czy pietruszką. Jednak wtedy smak warzyw zostanie w mocnym stopniu zmieniony!

Klasyczny hummus

Klasyczny hummus – składniki:

  • 30 ml pasty z sezamu – tahiny (opcja, jak nie masz może być nawet masło orzechowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • ugotowana ciecierzyca (około 300g netto)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Klasyczny hummus – przygotowanie przepisu:

  1. Obieram 2 ząbki czosnku.
  2. Przeciskam czosnek przez prasę.
  3. Wrzucam wszystkie składniki do blendera/melaksera i miksuję na gładką masę.
  4. Mój prosty i szybki klasyczny hummus jest gotowy!
Śniadaniowa wege
Wegański lunchbox

Przejdźmy więc finalnie do moich kanapek! Postawiłam na to, by były one różnorodne, z różnymi dodatkami i oczywiście, by nie były nudne! Trzeba pamiętać również o tym, by w kanapce jak i lunchboxie były składniki dające naszemu organizmowi różne potrzebne substancje! Dzięki temu osiągniemy odpowiedni bilans, który dobrze wpłynie na nasze zdrowie. Dlatego w moim zestawie wystąpiło usmażone tofu, dające białko i tłuszcz, hummus dający jeszcze więcej białka oraz węglowodany, warzywa do maczania w tym dipie, jak i te w kanapce, pełne witamin. Do tego oczywiście bułka, która ma dużo węglowodanów!

Wegańska kanapka

Wegańska kanapka – składniki:

  • 1 bułka
  • ogórki konserwowe
  • 1 pomidor
  • 1 tofu
  • 1 mała cebulka (opcjonalnie)
  • Margaryna Śniadaniowa WEGE
  • Olej do smażenia

Wegańska kanapka – przygotowanie przepisu:

  1. Tofu kroję w plasterki i podsmażam je lekko na rozgrzanym oleju.
  2. Pomidora i cebulę kroję w cienkie plasterki.
  3. Bułkę smaruję margaryną Śniadaniową WEGE.
  4. Wszystkie składniki układam na pieczywie w kolejności: tofu, pomidor, cebula, ogórek konserwowy.
  5. Kanapki są już gotowe do zjedzenia! Dla ozdoby i smaku, posypałam je również czarnuszką. Smacznego!

KONKURS


Trwa konkurs, w którym można wygrać:

  1. Weekend dla dwojga w 4 gwiazdkowym hotelu Dwór Droblin.
  2. Warsztaty kulinarne w magicznym obiekcie Boreczna w Górach Sowich, z Wojtkiem Harapkiewiczem, mistrzem kulinarnym, który gotował dla Dalajlamy i trzech polskich prezydentów!
  3. Zestaw z produktami Śniadaniowej.

Krótki opis: pokaż swoją ulubioną wersję porannego posiłku ze Śniadaniową WEGE w domu lub na wynos – mogą to być: kolorowe kanapki, naleśniki na słodko albo tosty francuskie. Zdjęcie oznacz hasztagami: #śniadaniowa, #urlopwkraju oraz tagami: @sniadaniowa i @dwordroblin.

Regulamin konkursu znajduje się na FB Śniadaniowej. Link do postu konkursowego: https://www.facebook.com/Sniadaniowa/photos/a.282818181800823/3408108832605060/?type=3&theater


> ten przepis zawiera lokowanie Śniadaniowej WEGE.