Dzisiaj pokażę mój przepis na wegański krupnik z kaszą gryczaną. Wszyscy domownicy mieli ochotę na coś ciepłego i smacznego, więc postanowiłam przygotować krupnik z kaszą gryczaną, ponieważ owsiana się skończyła. Przepis ten, można dostosować sobie według swoich upodobań. Zamiast kaszy gryczanej niepalonej również można użyć na przykład wspomnianej kaszy owsianej bezglutenowej, kaszy jaglanej, ryżu czy komosy ryżowej. To w wersji bezglutenowej. Jeśli nie unikacie glutenu spokojnie możecie ugotować krupnik z kaszą jęczmienną łamaną, czasami nazywana też wiejską. Mi i mojej rodzinie pasuję najbardziej jednak wersja z kaszą gryczaną łamaną taką surową, niepaloną. Lubisz, kiedy krupnik jest gęsty czy rzadszy? I z jaką kaszą wybierasz?? Ja osobiście lubię, ponieważ krupnik ma wtedy fajny, grzybowy posmak. A ty? Jakie dodatki i warzywa lubisz w krupniku?
Wegański krupnik z kaszą
Wegański krupnik z kaszą – składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 200 g kaszy gryczanej niepalnej a najlepiej surowej łamanej kaszy gryczanej łamanej
- 100 ml śmietany kokosowej
- 4 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 3-4 litry wody
- 3-4 łyżki oleju
- 4 listki laurowe
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2-4 ząbki czosnku zależnie od gatunku i jego ostrości
- sól i pieprz
- olej
Wegański krupnik z kaszą – przepis:
- Obieram marchewki, pietruszki i pół selera
- Ścieram je w melakserze lub na tace o grubych oczkach.
- Cebule obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Warzywa wkładam do garnka i wlewam trochę oleju.
- Przesmażam razem całość przez kilka minut po czym wlewam 3 litry wody.
- Dodaję sól, pieprz listki laurowe i ziele angielskie.
- Po zagotowaniu się całości, dodaję kaszę gryczaną.
- Gotuję około 40 minut.
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku.
- Ugotowane już ziemniaki dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały.
- Mój wegański krupnik z kaszą będzie gotowy, gdy warzywa będą miękkie. Smacznego!