Przygotowałam dzisiaj wegański dahl z soczewicy. W taką zimną i wietrzną pogodę jaka jest teraz, aż chce się człowiekowi ogrzać jakimś ciepłym jedzeniem. Idealny do tego jest na przykład dahl. Ja najchętniej w taką pogodę owinęła bym się w mięciutki kocyk i poszła spać. Dlatego coś rozgrzewającego, pysznego i rozleniwiającego jest w sam raz. W moim domu od zawsze królują jednogarnkowe dania. Czyli między innymi właśnie dahl, gulasze, gęste zupy czy najróżniejsze curry. Jednogarnkowce, bo o nich mowa, są szybkie w przygotowaniu, pyszne i sycące. Dahl, jest on u nas w domu przygotowywany pod najróżniejszymi postaciami i kombinacjami smakowymi. Podzielę się dzisiaj z wami jedną z nich. Zawiera on w sobie suszone pomidory, sok pomidorowy lub pomidorową passatę, dzięki którym smak pomidorów jest wyrazisty i pyszny. Zapraszam na przepis na wegański dahl z soczewicy z suszonymi pomidorami:)
Wegański dahl z soczewicy
Wegański dahl z soczewicy – składniki:
- 400 czerwonej soczewicy łuskanej
- 2-3 cebule2 marchewki
- 1 litr soku pomidorowego lub passaty
- 10 suszonych pomidorów
- 1 l wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki łagodnego curry
- 2 łyżeczki soli lub więcej
- 4 łyżki oleju
Wegański dahl z soczewicy – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Do garnka wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Obieram marchew i ścieram w paseczki, smażę razem z cebulą.
- Do cebuli z marchewką dolewam wodę, wsypuję soczewicę, dodaję też sól i suszone pomidory.
- Zostawiam na gazie i duszę przez około 10 min.
- Pod koniec dodaję sok pomidorowy lub passatę.
- Doprawiam do smaku solą, curry i wlewam mleko kokosowe. To też moment na dodanie koncentratu pomidorowego.
- Gotuję ryż lub makaron do podania.
- Mój wegański dahl jest pyszny! Smacznego!
Bardzo proste i zapewne mega sycące Uwielbiam soczewicę i tak łatwo się ją przygotowuje 🙂 Patrząc na to zdjęcie aż kusi mnie aby dodać kapustę słodką albo kiszoną? Teraz już nie mogę się zdecydować.
Natalii – Ooo z kapustą kiszoną to szaleństwo 😉
Wspaniałe, gotujemy z tego przepisu regularnie!
<3
Możliwość komentowania została wyłączona.