
Dzisiaj coś zupełnie nowego, mianowicie przepyszny wegański burger z tofu, majonezem, ogórkami, cebulą i sałatą. Jadłaś kiedyś wegański burger? Ja zawsze gdy jestem na mieście i nadarzy się okazja, kupuję sobie jakiegoś wegańskiego burgera (no dobrze, przyznaję się, zamawiam od razu 2 ) i bardzo chętnie je zjadam. Jednak dzisiaj chciało mi się zjeść go wyjątkowo, tak zdecydowanie ponad przeciętne chcenie. Uznałam więc, że zrobię właśnie takiego burgera w domu, z moimi ulubionymi dodatkami. Muszę przyznać, że wyszedł mi wyjątkowo przepyszny! Ma świetnie zgrane smaki, nie jest suchy (ale też nie za mokry) i dobrze syci. Jakie są twoje ulubione dodatki do burgerów? Dla mnie każdy burger obowiązkowo musi zawierać smażone lub grillowane tofu i to najlepiej wędzone. Bez tofu to po prostu nie to samo
. Zapraszam na przepis na mój pyszny wegański burger w wersji domowej!
Wegański burger
Wegański burger – składniki
- 1 mała sałata
- 1 wędzone tofu
- 3 łyżki oleju
- wegański majonez
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 bułka lub 2 kromki chleba (ja użyłam bułki owsianej z Lidla)
- 1 mała cebula
- 1 ogórek
Wegański burger – przepis:
- Tofu przekręcam na bok i przekrawam tak, by powstały z niego 2 cieńsze połówki.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim połówkę tofu (ja lubię mocniej usmażone więc smażę aż będzie chrupiący i brązowy. Możesz usmażyć tofu tak mocno, jak najbardziej lubisz).
- Cebulę kroję w jak najcieńsze plasterki (ja użyłam 3-4).
- Ogórka obieram i ścinam obieraczką wzdłuż długimi pociągłymi ruchami.
- Na pierwszą połówkę bułki (podstawę) układam i robię wszystko w takiej kolejności: dolną bułkę smaruję majonezem, kładę sałatę, kładę tofu, na tofu nakładam 1 łyżkę majonezu oraz 1 keczupu i mieszam je na tofu. Następnie cebulę, ogórki, zakrywam bułką (górną częścią) także posmarowaną majonezem.
- Mój wegański burger jest przepyszny, z całego serca życzę smacznego VegeMi!
Też ostatnio robiłam vege ale inny

Zgłodniałam


gdybys była bliżej to bym się wprosiła
chociaż może lepiej nie bo bym prędko nie wyszła 


Możliwość komentowania została wyłączona.