Gdy pojawia się w moim domu duża ilość namoczonej fasoli, to oczywistym jest fakt, że powstanie z nią coś związanego. Tym razem będzie to pyszna wegańska zupa z fasolą. Jest podana w wersji z podsmażaną marchewką, cebulą i pietruszką dzięki czemu jest słodka i aromatyczna! Pamiętam, że od zawsze ją lubiłam, znam ja od najmłodszych lat w takiej wersji. Gdy jeszcze nie potrafiłam gotować, odpowiadałam mojej mamie na pytanie, co przyrządzić na obiad: „zróbmy mamo proszę taką pyszną słodką zupę z marchewką!”. Dzisiaj postanowiłam jednak ją zrobić sama. Do mojego przepisu można użyć fasoli suchej, którą trzeba moczyć przez noc lub użyć takiej świeżej, prosto z zamrażarki poza sezonem. Użyjcie takiej, którą po prostu będziecie wolicie! Wegańska zupa z fasolą należy do zestawu pięciu moich ulubionych zup!
Wegańska zupa z fasolą
Wegańska zupa z fasolą – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g białej fasoli
- 3 cebule
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 puszka mleka kokosowego
- olej do smażenia
- sól do smaku
- natka pietruszki
Wegańska zupa z fasolą – przepis:
- Fasolę namaczam przez noc w zimnej wodzie, dzień przed gotowaniem zupy.
- Rano, cebulę szatkuje ręcznie lub w melakserze.
- Obieram marchewki i pietruszki.
- Szatkuje je w melakserze tak samo jak cebulę.
- Do garnka wlewam olej i smażę cebulę dopóki nie zacznie się rumienić.
- Dodaję wtedy do niej startą włoszczyznę i całość podsmażam razem aż cebula będzie złota.
- Do całości dodaję fasolę i dolewam wodę.
- Gotuję aż fasola będzie miękka.
- Dodaje mleko kokosowe i całość mieszam.
- Posypuje natką pietruszki.
- Moja wegańska zupa z fasolą jest już gotowa, można jeszcze doprawić ja do smaku sola i pieprzem.
Dopóki piszemu przez u zamknięte ^_____^
Promise – Dziękuję za informację! Już poprawiam 😀 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.