Dzisiaj na blogu jest wegańska zupa z ciecierzycą. Właśnie taka, smakowita i ładna wegańska zupa z ciecierzycą, należy do dań, które ja mogę jeść codziennie lub chociaż o wiele częściej niż teraz. A teraz trudne pytanie: jaką zupę najczęściej gotujesz? Ja staram się, aby moja dieta była różnorodna. Raz przygotowuję zupy warzywne, raz sałaki, raz kotlety oraz kluski lub hummusy. Ważne jest to, żeby na talerzu było różnorodnie i ciekawie. Na moim blogu można znaleźć różne przepisy, których zrobienie może was zainteresować. Przepisów jest już na blogu 116 (ten jest 117). Napisałam różne przepisy, na szybkie, proste i smaczne przepisy. Moja dzisiejsza zupa jest gładka jak zupa krem z ziemniaków, jest jednak w konsystencji trochę rzadsza i mocno w niej czuć pomidory i bardzo pasuje do niej kolendra, którą widać na zdjęciach. Pyszna jest ta zupa! Jakie zupy najbardziej lubisz Ty? Zapraszam na przepis:
Wegańska zupa z ciecierzycą
Wegańska zupa z ciecierzycą – składniki
- 3 puszki pomidorów krojonych w zalewie
- 2 duże cebule
- 2 słoiki ugotowanej ciecierzycy – 2x 240 g
- 600 g ziemniaków
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
- około 300ml wody
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka harrisy
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
- 1/2 łyżeczki soli lub więcej
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki syropu klonowego lub cukru kokosowego
- kolendra
Wegańska zupa z ciecierzycą – przepis
- Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję na parze lub w małej ilości wody.
- Słoiki z ugotowaną ciecierzycą otwieram.
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
- Do garnka wlewam olej i podsmażam na niej cebulę, aż będzie złota.
- Otwieram puszki z pomidorami i dodaję do cebuli.
- Dosypuję wędzoną słodką paprykę, pikantną paprykę oraz sól do smaku.
- Duszę około 10 minut.
- Dodaję ciecierzycę wraz z zalewą, ugotowane ziemniaki z wodą w której się gotowały, koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe oraz szklankę lub dwie wody czy ewentualnie bulionu.
- Dokładnie mieszam i podgrzewam do zagotowania.
- Wegańska zupa z ciecierzycą jest gotowa do jedzenia, trzeba tylko kolendrą posypać.