Dzisiaj przepis na coś, czego jeszcze nigdy na blogu nie pokazywałam, oto wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu. Ponieważ w domu mam dużo młodych ziemniaków, a przypomniało mi się jak kiedyś z moją mamą zrobiłam pewną pyszną zapiekankę ziemniaczaną uznałam, że dzisiaj zrobię ją po swojemu. Zapiekanka ziemniaczana w wersji wegańskiej razem z tofu, smażoną cebulą i sosem zagęszczającym na bazie tłustego mleka kokosowego. Ja bardzo lubię jeść zapiekanki z rożnymi sosami, takimi jak sos sojowy, sos tamari, grzybowym lub pomidorowy. Moim zdaniem pasują do niej wyśmienicie, wiec takie połączenie serdecznie mogę polecić 😉 Zapraszam na mój wymagający poświęcenia czasu ale za to bardzo pyszny przepis na wegańską zapiekankę ziemniaczaną.
Wegańska zapiekanka ziemniaczana
Wegańska zapiekanka ziemniaczana – składniki:
- 1200 g ziemniaków
- 300 mleka kokosowego
- 3 cebule
- 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej lub mąki ziemniaczanej
- 400 g tofu wędzonego
- 2-3 łyżeczki soli kala namak
- 4 łyżki oleju
- masło wegańskie lub olej do wysmarowania blaszki
Wegańska zapiekanka ziemniaczana – przepis:
- Gotuję i obieram ziemniaki.
- Tofu rozgniatam widelcem lub szatkuję w melakserze.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Przestudzone ziemniaki kroję w miarę grube plastry.
- Blaszkę w której będę piec zapiekankę smaruję masłem lub olejem.
- W wysmarowanej blaszce układam ziemniaki, na nich pół tofu i cebulę, ziemniaki, znowu tofu plus dodatki i na końcu ziemniaki. Tak, by na dnie i na wierzchu były ziemniaki.
- W małej miseczce dokładnie mieszam mleko kokosowe, mąkę i sól kala namak.
- W miarę równomiernie wlewam zawartość miseczki do blaszki.
- Nożem podważam najgłębszą warstwę w różnych miejscach tak, by płyn wpłynął również w inne, głębsze warstwy zapiekanki (musi być tyle masy by wlana sięgała do poziomu ostatniej warstwy).
- Całość piekę w temperaturze 190 stopni przez godzinę.
- Moja wegańska zapiekanka ziemniaczana jest pyszna!
Robie podobna, pycha. Polecam dać surowe ziemniaki pokrojone w plastry, upieką się (nigdy nie gotowałam przed), a mniej roboty 🙂
Jesteś genialna😍😍 Jakbym chciała,żeby ktoś mi tak gotował, choć może lepiej nie, bo przez drzwi bym nie przeszła 😉
yuhhhu
Mniam 😍😍😍
Genialne 💛
Wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję🤩
Ale apetycznie wygląda 😋
👏👏 wygląda świetnie 😍
🤤🤤🤤
W przepisie jest mowa o mleku kokosowym z puszki, czy z kartonu?
karolina – Nie ma znaczenia. Grunt by miało 19-22% tłuszczu 🙂
Pycha!! Robiłam ją już kilka razy i zawsze wspaniałe smakowała ! Polecam ✌️
Możliwość komentowania została wyłączona.