Dzisiaj u mnie na blogu wegańska sałatka jarzynowa z majonezem sojowym. Taka domowa, lekka i aromatyczna sałatka jarzynowa jest świetna by jeść ją na co dzień, a także na Wielkanoc oczywiście świętowaną po wegańsku. U mnie w domu święta nigdy nie były świętowane mięśnie. Od urodzenia jestem weganką, dlatego powstają u mnie na święta: wegański majonez, sałatki czy żurki wegańskie i jeszcze bezglutenowe. Wczoraj na moim blogu, pojawił się przepis na mój gryczany zakwas na żurek, do którego także zapraszam. Na moim blogu znalazł również swoje miejsce również przepis na majonez wegański. Dlatego link do niego zamieszczam w składnikach. Zrobienie jego nie zajmuje za dużo czasu ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Wegańska sałatka jarzynowa jest moja ulubioną i zawsze zjadam ja ze smakiem, a Tobie jakie wegańskie dania kojarzą się wam ze świętami wielkanocnymi?
Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa – sałatka:
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 jabłka
- 6-7 kiszonych ogórków lub konserwowych
- 4 duże ziemniaki
- Majonez wegański
Sałatka jarzynowa – przepis:
- Obieram jabłka, ziemniaki, pietruszkę i marchewki.
- Kroję w drobną kostkę, ziemniaki także.
- Gotuję je około 5-8 min aż będą miękkie. Oczywiście ziemniaki i marchew z pietruszką osobno.
- Kroję także obrane jabłka i kiszone ogórki.
- Do miski wkładam odlaną na sicie kukurydze i groszek, zimne marchewki, pietruszkę, ziemniaki, kilka łyżek majonezu oraz jabłka i kiszone ogórki.
- Wszystko dokładnie mieszam.
- Wegańska sałatka jarzynowa jest gotowa do jedzenia, można ją także przechowywać w lodówce.
Pingback: Sałatka z kapusty pekińskiej - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.