Kilka dni bez przepisu bo uczę się do egzaminów. Zrobiłam wegańską sałatkę z beyond’em. Razem z nowym rokiem pojawiły u nas w domu postanowienia noworoczne. Chcemy chudnąć więc dodatkowo jeden posiłek zamieniamy na sałatki. Ja w przeciwieństwie do moich rodziców, muszę mieć mieszankę sałat i kiełków w oddzielnej misce. Wszystko przez to, że wybrzydzam i dodaje sobie inne składniki niż oni. Omijam marynowaną pikantną paprykę, oliwki i pomidory. Dzisiejszy przepis jest na taką „klasyczną” wersję sałatki, którą jadam na co dzień. Oczywiście jest ona urozmaicana przez przeróżne dodatki i kiełki, jednak ta jest dla mnie takim klasykiem klasyków. W tym przepisie specjalnie nie podałam konkretnych proporcji, by każdy mógł dostosować je do swoich upodobań. W końcu każdy może preferować inne proporcje warzyw czy dodatków w sałatce, a ja nie mam prawa nikomu tego zabraniać 😉
Wegańska sałatka
Wegańska sałatka – składniki;
- mieszanka sałat
- rukola i roszponka
- ogórek zielony
- rzodkiewki
- cebula (ja użyłam cukrowej)
- 2 Beyondy
Sos winegret – składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wegańska sałatka – przepis
- Sos mieszam w misce ze wszytskich składników.
- Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.
- Ogórka obieram i kroję w dowolny kształt. W moim przypadku są to półksiężyce.
- Cebulę obieram i kroję na cieniutkie plasterki.
- Beyondy rozmrażam i podsmażam na patelni z obu stron.
- Kroję je w cienkie i równe plastry.
- Wszystkie składniki oprócz Beyondów (sałatę, rukolę, roszponkę, rzodkiewki, cebulę) nakładam na talerz.
- Dolewam do niego trochę sosu i całość mieszam ręką. Dolewam sos, sałatka misi mieć odpowiednią dla nas, w miarę mokrą konsystencję.
- Moja zdrowa wegańska sałatka jest już gotowa! Życzę smacznego 🙂
Myślę, że jeśli nie byłaby podana informacja, że sałatka jest bez mięsa to wiele osób mogłoby się pomylić 😉
Wygląda bardzo smakowicie 😉
Możliwość komentowania została wyłączona.