
Kilka dni bez przepisu bo uczę się do egzaminów. Zrobiłam wegańską sałatkę z beyond’em. Razem z nowym rokiem pojawiły u nas w domu postanowienia noworoczne. Chcemy chudnąć więc dodatkowo jeden posiłek zamieniamy na sałatki. Ja w przeciwieństwie do moich rodziców, muszę mieć mieszankę sałat i kiełków w oddzielnej misce. Wszystko przez to, że wybrzydzam i dodaje sobie inne składniki niż oni. Omijam marynowaną pikantną paprykę, oliwki i pomidory. Dzisiejszy przepis jest na taką „klasyczną” wersję sałatki, którą jadam na co dzień. Oczywiście jest ona urozmaicana przez przeróżne dodatki i kiełki, jednak ta jest dla mnie takim klasykiem klasyków. W tym przepisie specjalnie nie podałam konkretnych proporcji, by każdy mógł dostosować je do swoich upodobań. W końcu każdy może preferować inne proporcje warzyw czy dodatków w sałatce, a ja nie mam prawa nikomu tego zabraniać
Wegańska sałatka
Wegańska sałatka – składniki;
- mieszanka sałat
- rukola i roszponka
- ogórek zielony
- rzodkiewki
- cebula (ja użyłam cukrowej)
- 2 Beyondy
Sos winegret – składniki:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka sosu z cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wegańska sałatka – przepis
- Sos mieszam w misce ze wszytskich składników.
- Rzodkiewki myję i kroję na plasterki.
- Ogórka obieram i kroję w dowolny kształt. W moim przypadku są to półksiężyce.
- Cebulę obieram i kroję na cieniutkie plasterki.
- Beyondy rozmrażam i podsmażam na patelni z obu stron.
- Kroję je w cienkie i równe plastry.
- Wszystkie składniki oprócz Beyondów (sałatę, rukolę, roszponkę, rzodkiewki, cebulę) nakładam na talerz.
- Dolewam do niego trochę sosu i całość mieszam ręką. Dolewam sos, sałatka misi mieć odpowiednią dla nas, w miarę mokrą konsystencję.
- Moja zdrowa wegańska sałatka jest już gotowa! Życzę smacznego
Myślę, że jeśli nie byłaby podana informacja, że sałatka jest bez mięsa to wiele osób mogłoby się pomylić
Wygląda bardzo smakowicie
Możliwość komentowania została wyłączona.