Przejdź do treści

Wegańska młoda kapusta na gęsto

  • przez
wegańska młoda kapusta na gęsto
Wegańska młoda kapusta na gęsto

Dzisiaj na blogu wegańska młoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażka. Niby taka klasyczna, a jednak wegańska młoda kapusta na gęsto jest przepyszna i dobrze znana w wielu domach. Jest teraz sezon na młodą kapustę, który trwa aż do lipca mniej więcej, zależnie od pory roku. Przez ten czas możecie kupować młodą kapustę, z której łatwo przygotować różna wegańskie dania. Można na przykład młoda kapustę dusić, kisić, zapiekać, robić z niej zupy, dodawać do surówki, przygotowywać ją w wersji na gęsto a nawet ją grillować. Co więcej, to właśnie młodą kapustę ugotowaną na gęsto można podawać razem z pomidorami, grzybami, śliwkami, rodzynkami, morelami, z tofu wędzonym czy innymi dodatkami. Moja wersja jest delikatna, słodka i pyszna. Nie trzeba ją doprawiać pieprzem czy innymi przyprawami, jednak oczywiście można to robić. Wystarczy w niej tylko dodane listki laurowe i ziele angielskie.

Wegańska młoda kapusta na gęsto

Wegańska młoda kapusta na gęsto – składniki:

  • 1 duża młoda kapusta lub 2 średnie
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oleju lub masła wegańskiego
  • 3 szklanki wody
  • pęczek koperku
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Wegańska młoda kapusta na gęsto – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
  2. Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
  3. Kapustę kroję w cienkie paski.
  4. Do garnka przekładam kapustę, cebulę, przyprawy i wodę.
  5. Gotuję aż kapusta będzie miękka.
  6. Na małej patelni rozpuszczam masło i dodaję mąkę robiąc zasmażkę.
  7. Chwilę przesmażam i dodaję do kapusty, intensywne mieszając.
  8. Na koniec wsypuję koperek i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
  9. Moja wegańska młoda kapusta na gęsto jest gotowa do zjedzenia, smacznego życzę VegeMi!

3 komentarze do “Wegańska młoda kapusta na gęsto”

  1. Pingback: Kapusta z pomidorami na gęsto - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.