Dzisiaj na blogu wegańska młoda kapusta na gęsto z koperkiem i zasmażka. Niby taka klasyczna, a jednak wegańska młoda kapusta na gęsto jest przepyszna i dobrze znana w wielu domach. Jest teraz sezon na młodą kapustę, który trwa aż do lipca mniej więcej, zależnie od pory roku. Przez ten czas możecie kupować młodą kapustę, z której łatwo przygotować różna wegańskie dania. Można na przykład młoda kapustę dusić, kisić, zapiekać, robić z niej zupy, dodawać do surówki, przygotowywać ją w wersji na gęsto a nawet ją grillować. Co więcej, to właśnie młodą kapustę ugotowaną na gęsto można podawać razem z pomidorami, grzybami, śliwkami, rodzynkami, morelami, z tofu wędzonym czy innymi dodatkami. Moja wersja jest delikatna, słodka i pyszna. Nie trzeba ją doprawiać pieprzem czy innymi przyprawami, jednak oczywiście można to robić. Wystarczy w niej tylko dodane listki laurowe i ziele angielskie.
Wegańska młoda kapusta na gęsto
Wegańska młoda kapusta na gęsto – składniki:
- 1 duża młoda kapusta lub 2 średnie
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki masła roślinnego
- 4 cebule
- 2 łyżki oleju lub masła wegańskiego
- 3 szklanki wody
- pęczek koperku
- 4 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
Wegańska młoda kapusta na gęsto – przepis:
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę aż będzie złota.
- Kapustę kroję w cienkie paski.
- Do garnka przekładam kapustę, cebulę, przyprawy i wodę.
- Gotuję aż kapusta będzie miękka.
- Na małej patelni rozpuszczam masło i dodaję mąkę robiąc zasmażkę.
- Chwilę przesmażam i dodaję do kapusty, intensywne mieszając.
- Na koniec wsypuję koperek i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Moja wegańska młoda kapusta na gęsto jest gotowa do zjedzenia, smacznego życzę VegeMi!
Pingback: Kapusta z pomidorami na gęsto - przepis Vegemi.pl
Z masłem, to już nie wegańska, a wegetariańska.
Anna – Ja używam masła wegańskiego, roślinnego 😀
Możliwość komentowania została wyłączona.