Stwierdziłam, że już najwyższy czas, żeby na moim blogu pojawiła się wegańska mizeria. Tak przygotowana moja wegańska mizeria, jest u mnie w domu totalnym klasykiem. Idealnie sprawdza się jako surówka do obiadu lub jako lunch z opieczoną bułką. Na przykład, moja mama lubi jeść mizerię jako surówkę, a nie tylko jako przystawkę do podania dodatkowo, do obiadu. Jak widać, jedni jadają mizerię tak, inni inaczej. Do mojej mizerii dodałam sól i cukier, aby miała słodki i słony jednocześnie smak. Jeżeli chcecie, możecie również dodać ksylitol lub syrop z agawy lub cukier puder lub po prostu nie dodawać nic słodzącego. Niektórzy boją się tego, że cukier się nie rozpuści i będzie chrzęścił w zębach. Wtedy możecie zamienić go na wyżej wymienione propozycje. W mojej mizerii zwykłą śmietanę, która w mizerii występuje jako składnik główny, zastąpiłam jogurtem sojowym oraz śmietaną kokosową. A ty? Do jakich dań zazwyczaj przygotowujesz mizerię?
Wegańska mizeria
Wegańska mizeria – skład:
- 150g mleka kokosowego
- 150g jogurtu sojowego
- 2 ogórki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru lub zamiennika wybranego: ksylitol lub syrop z agawy lub cukier puder
- 3 łodygi kopru
Wegańska mizeria – przepis:
- Ogórki obieram i trę na tarce, na tej stronie tarki przeznaczonej do tarcia ogórków w plastry (podpowiem że mają one kształt wygiętych kresek w półokrąg).
- Ogórki przekładam do miski.
- Do całości dodaję mleko, jogurt, sól, poszatkowany koperek i cukier lub inny jego zamiennik.
- Całość dokładnie mieszam.
- Moja pyszna mizeria jest gotowa!
Smacznego życzy VegeMi
Moja babcia robi za każdym razem do wegańskich kotletów 😉
Często robię dla mojego męża 🙂
Mizeria to mój must have 😉
Uwielbiam taką mizerię do obiadu 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.