
Stwierdziłam, że już najwyższy czas, żeby na moim blogu pojawiła się wegańska mizeria. Tak przygotowana moja wegańska mizeria, jest u mnie w domu totalnym klasykiem. Idealnie sprawdza się jako surówka do obiadu lub jako lunch z opieczoną bułką. Na przykład, moja mama lubi jeść mizerię jako surówkę, a nie tylko jako przystawkę do podania dodatkowo, do obiadu. Jak widać, jedni jadają mizerię tak, inni inaczej. Do mojej mizerii dodałam sól i cukier, aby miała słodki i słony jednocześnie smak. Jeżeli chcecie, możecie również dodać ksylitol lub syrop z agawy lub cukier puder lub po prostu nie dodawać nic słodzącego. Niektórzy boją się tego, że cukier się nie rozpuści i będzie chrzęścił w zębach. Wtedy możecie zamienić go na wyżej wymienione propozycje. W mojej mizerii zwykłą śmietanę, która w mizerii występuje jako składnik główny, zastąpiłam jogurtem sojowym oraz śmietaną kokosową. A ty? Do jakich dań zazwyczaj przygotowujesz mizerię?
Wegańska mizeria
Wegańska mizeria – skład:
- 150g mleka kokosowego
- 150g jogurtu sojowego
- 2 ogórki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru lub zamiennika wybranego: ksylitol lub syrop z agawy lub cukier puder
- 3 łodygi kopru
Wegańska mizeria – przepis:
- Ogórki obieram i trę na tarce, na tej stronie tarki przeznaczonej do tarcia ogórków w plastry (podpowiem że mają one kształt wygiętych kresek w półokrąg).
- Ogórki przekładam do miski.
- Do całości dodaję mleko, jogurt, sól, poszatkowany koperek i cukier lub inny jego zamiennik.
- Całość dokładnie mieszam.
- Moja pyszna mizeria jest gotowa!
Smacznego życzy VegeMi
Moja babcia robi za każdym razem do wegańskich kotletów
Często robię dla mojego męża
Mizeria to mój must have
Uwielbiam taką mizerię do obiadu
Możliwość komentowania została wyłączona.