Dzisiaj coś nietypowego, a konkretnie wegańska jambalaya! Danie pyszne o nietypowej nazwie! Jambalaya to danie pochodzące z Luizjany, które ma swoje początki w kuchni hiszpańskiej i francuskiej. Zwłaszcza z hiszpańskiej paelli oraz dań z francuskiej Prowansji. Przepis w wersji oryginalnej na jambalayę nie jest wegański ale nic nie stoi na przeszkodzie aby to zmienić. Najczęściej spotkacie przepisy gdzie jambalaya jest przygotowywana z mięsem kurczaka, wieprzowym lub wołowym, znajdą się również takie z rozmaitymi owocami morza. U mnie na stole pojawiła się wegańska jambalaya z warzywami, ciecierzycą, ryżem i przyprawami. Wolicie potrawy ostre czy łagodne? Jeżeli chcecie by wasza jambalaya była ostra, możecie dodać do niej paprykę chilli w proszku lub cienko pokrojone strączki czerwonej pikantnej papryki. Będzie wtedy ostrzejsza oraz bardziej czerwona 🙂 Skoro tak już modyfikuję przepis oryginalny to spokojnie mogę także polecić dodanie wędzonej papryki w proszku, takiej słodkiej i aromatycznej. Tym razem moja wegańska jambalaya przygotowana została z czerwoną papryka słodką, wyszła wspaniała!
Wegańska Jambalaya
Wegańska Jambalaya – składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wegańska kostka bulionowa i 2 kubki wody
- 1 szklanka ryżu
- 5 pomidorów
- 2 papryki czerwone
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka czosnku w proszku (lub kilka ząbków czosnku)
- ciecierzyca ze słoika (ilość wedle uznania, ja dałam 440g ponieważ bardzo lubię ciecierzycę)
- sól do smaku
- 3 łyżki olej
- 2 kubki wody (jeśli potrzeba)
Wegańska Jambalaya – przepis:
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Paprykę kroję na małe kawałki.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim najpierw cebulę, a gdy sok z niej odparuje wtedy dodaję paprykę.
- Kroję pomidory w miarę niedużą kostkę.
- Gdy cebula będzie już złota, dodaję pomidory.
- Czekam chwilkę aż pomidory puszczą sok.
- Dodaję ryż, bulion, tymianek, czosnek i oregano (ilość przypraw wedle uznania).
- Garnek\patelnię przykrywam pokrywką, gotuję około 30 minut na małym ogniu (do czasu aż ryż będzie miękki). Gdy wody jest za mało, dolewam jeszcze do odpowiedniej konsystencji aby ryż był miękki a danie kremowe.
- Na koniec dodaję ciecierzycę i sól.
- I to tyle! Moja wegańska jambalaya jest już gotowa. Smacznego!
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.