Oto prosta i pyszna wegańska jajecznica bez jajek. Ponieważ nie jemy rodzinnie jajek, to zawsze u nas w domu powstawała wyłącznie jajecznica bez jajek na kilka sposobów. Taka z soczewicy, z fasoli lub z tofu. Taką wegańska jajecznicę znajdziecie w internecie pod nazwą tofucznica. Jest to prosty oraz pyszny przepis, który zawsze zadziwia moich gości. Większość z nich nigdy tofu nie jadła dlatego taka podrabiana jajecznica jest dla nich nowością. Nie jadam nabiału, glutenu ani mięsa i od zawsze jestem weganką, więc tylko słyszałam o jajecznicy i widziałam ją gdy mama szykowała przepisy na swojego bloga. W hotelach też jajecznicy pełno, za to tłucznicy jak na lekarstwo. Dlatego jeśli jadamy tłucznicę to tylko w domu, jeszcze nie udało nam się nigdzie poza domem takiej zjeść a szkoda, bo wegańska jajecznica bez jajek jest smaczna, prosta do zrobienia i zdrowa!
Wegańska jajecznica bez jajek
Wegańska jajecznica bez jajek – składniki:
- 2 paczki tofu (jakieś 400 g)
- 2 duże cebule lub 3 średnie
- 2,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 płaska łyżeczka soli kala namak lub więcej – do smaku (lub ewentualnie zwykłej)
- olej do smażenia
Wegańska jajecznica bez jajek – przepis:
- Tofu szatkuję w melakserze lub rozgniatam widelcem.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej do smażenia i smażę na nim cebulą aż zacznie się robić złota.
- Na patelnie z cebulą wsypuję tofu i chwilę razem podsmażam.
- Dodaję curry i sól.
- Całość dokładnie mieszam tak, by była w jednolitym kolorze.
Gotowe! Jeżeli tofucznica jest za sypka (co jest powodem za intensywnego podsmażania tofu) Dodaję mleko sojowe aż tofucznica będzie lekko miękka i lepiąca się do siebie.
Jeśli można zapytać, dlaczego nie jecie jajek?
VegeMi rozumiem… nie przepadam za jajecznicą, praktycznie nie jadam, ale może Twoja wersja mi zasmakuje 🙂
czy tofu można mrozić??
Masz cudowne pomysły!
Możliwość komentowania została wyłączona.