
Oto prosta i pyszna wegańska jajecznica bez jajek. Ponieważ nie jemy rodzinnie jajek, to zawsze u nas w domu powstawała wyłącznie jajecznica bez jajek na kilka sposobów. Taka z soczewicy, z fasoli lub z tofu. Taką wegańska jajecznicę znajdziecie w internecie pod nazwą tofucznica. Jest to prosty oraz pyszny przepis, który zawsze zadziwia moich gości. Większość z nich nigdy tofu nie jadła dlatego taka podrabiana jajecznica jest dla nich nowością. Nie jadam nabiału, glutenu ani mięsa i od zawsze jestem weganką, więc tylko słyszałam o jajecznicy i widziałam ją gdy mama szykowała przepisy na swojego bloga. W hotelach też jajecznicy pełno, za to tłucznicy jak na lekarstwo. Dlatego jeśli jadamy tłucznicę to tylko w domu, jeszcze nie udało nam się nigdzie poza domem takiej zjeść a szkoda, bo wegańska jajecznica bez jajek jest smaczna, prosta do zrobienia i zdrowa!
Wegańska jajecznica bez jajek
Wegańska jajecznica bez jajek – składniki:
- 2 paczki tofu (jakieś 400 g)
- 2 duże cebule lub 3 średnie
- 2,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 płaska łyżeczka soli kala namak lub więcej – do smaku (lub ewentualnie zwykłej)
- olej do smażenia
Wegańska jajecznica bez jajek – przepis:
- Tofu szatkuję w melakserze lub rozgniatam widelcem.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej do smażenia i smażę na nim cebulą aż zacznie się robić złota.
- Na patelnie z cebulą wsypuję tofu i chwilę razem podsmażam.
- Dodaję curry i sól.
- Całość dokładnie mieszam tak, by była w jednolitym kolorze.
Gotowe! Jeżeli tofucznica jest za sypka (co jest powodem za intensywnego podsmażania tofu) Dodaję mleko sojowe aż tofucznica będzie lekko miękka i lepiąca się do siebie.
Jeśli można zapytać, dlaczego nie jecie jajek?
VegeMi rozumiem… nie przepadam za jajecznicą, praktycznie nie jadam, ale może Twoja wersja mi zasmakuje
czy tofu można mrozić??
Masz cudowne pomysły!
Możliwość komentowania została wyłączona.