Dzisiaj u mnie na blogu warzywna zupa z brokułem, marchewką i mlekiem kokosowym. Warzywna zupa często pojawia się u mnie w domu, wychowałam się na takich zupach z warzyw, bez mięsa i śmietany. Wiadomo, że taka jarzynowa zupa jest zdrowa, pożywna, pyszna i rozgrzewająca. To najlepsza wersja obiadu, w której można użyć ulubionych warzyw a i tak wszystko będzie zdrowe i pyszne. Moja rodzina robi zupy bardzo często. Zmieniamy ich skład zależnie od sezonu, czy tego, co mamy w lodówce. Pojawiają się pod różnymi postaciami: raz z brokułem, raz z marchewką, z kalafiorem, z pieczarkami, ryżem, kluskami a czasem z makaronem. Ja dodałam do mojego przepisu wszystkie lubiane składniki w tym brokuły mrożone. Generalnie mrożonki w takich zupach są powszechnie dozwolone, znane, szybkie i lubiane. Zupy warzywne są szybkie w wykonaniu, sycące i proste. Ja generalnie na mój blog daję przepisy na zupy, które nie lekkostrawne. Zapraszam na przepis warzywna zupa z brokułami, mlekiem kokosowym i makaronem.
Warzywna zupa
Warzywna zupa – składniki:
- 3 l wody
- 3 duże cebule
- 500 g mrożonych brokułów (ilość według uznania)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 400 ml tłustego mleka kokosowego
- 400 g makaronu (u mnie kukurydziany)
- 2 łodygi selera
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
- 4 listki laurowe
- 5 kulek ziała angielskiego
Warzywna zupa – przepis:
- Cebulę, marchewkę, pietruszkę obieram i ścieram na tarce.
- Łodygi selera kroję w plasterki.
- Cebule obieram i kroje w kostkę.
- W garnku o grubym dnie podsmażam na oleju cebulę, następnie dodaję pozostałe warzywa i także smażę.
- Wlewam około 3 litrów wody i dodaję przyprawy. Gotuję przez 15 minut.
- Następnie po ugotowaniu warzyw wrzucam do wywaru makaron.
- Około 4 minuty po wrzuceniu makaronu dodaję różyczki mrożonych brokułów.
- Czekam, aż makaron w zupie będzie miękki.
- Gdy zupa będzie już gotowa wlewam puszkę mleka kokosowego.
- I już moja warzywna zupa jest gotowa!
Witaj ☺
Lista składników pomylona?
Agni – Nie 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.