Pyszny przepis na warzywa z ryżem w wegańskim stylu. Wróciliśmy właśnie niedawno z kilkudniowego wyjazdu i już było mi tęskno za naszymi daniami domowymi. Takimi jak pyszne domowe warzywa z ryżem, makaron z dodatkami, plackami, racuchami czy tofucznicą! Zawsze na wyjazdach, po długim jedzeniu kanapek, dań ze słoika bądź po wielu poszukiwaniach na na mieście restauracji z daniami dla nas aż chcę wrócić do domu. Bardzo brakuje mi znanych domowych smaków. Naszła mnie wielka ochota, by zrobić ryż z warzywami, tak pyszny jak mój poprzedni! Dlatego dzisiaj przeszukałam cały dom w poszukiwaniu mrożonek, bo zakupów jeszcze nie zrobiłyśmy i wymyśliłam na szybko dzisiejszy przepis. Przygotowałam go z mrożonych warzyw, bo takie miałam. Poza tym są one równie dobre w smaku i mrożonki łatwiej się przechowuje. Wciąż nie wiem jak to robimy, ale znów wielka, podwójna porcja warzyw z ryżem wystająca aż z patelni w typie woka rozeszła się w kilka godzin. Zaczynam się zastanawiać, czy to my tyle jemy, czy to jakieś wredne krasnoludki podkradają nam jedzenie 😉
Warzywa z ryżem
Warzywa z ryżem – składniki:
- 1 kubek mrożonej kukurydzy
- 1 kubek mrożonej marchewki
- 1 kubek mrożonej fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
- 1 kubek mrożonej dyni
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu suchego
- 1 małą płaska łyżeczka czosnku w proszku
- 2 duże szczypty pieprzu białego
- sos tamari do smaku lub sos sojowy
- olej do smażenia
Warzywa z ryżem – przepis:
- Wszystkie mrożone warzywa płuczę dokładnie ciepłą wodą na sicie.
- Warzywa przekładam do garnka i nalewam wody do ich poziomu.
- Warzywa gotuję jakieś 3-4 minut po zagotowaniu (trzeba je spróbować czy są dostatecznie miękkie) .
- W międzyczasie gotuję ryż z 2 szklankami wody.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam kilka łyżek oleju i smażę na nim cebulę.
- Gdy cebula będzie gotowa dodaję do niej ryż, warzywa, pieprz w proszku oraz sos tamari.
- Całość podsmażam jeszcze przez kilka minut bo lubię jak smaki się wzajemnie przenikają.
- Smacznego, takie warzywa z ryżem w wegańskim stylu świetnie sycą i są po prostu pyszne!
Proste i sycące 🙂 Dla tych co myślą, że gotowanie musi być zawsze czasochłonne 😉
Ja uwielbiam robić sobie warzywa z ryżem. To bardzo proste i szybkie danie a wszystkie skałdniki w połączeniu ze sobą takie wspaniały smak. 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.