Dzisiaj ukazuje się na moim blogu wegańska tofucznica z pomidorami. Zapomniałam ostatnio powiedzieć, że tofucznica z pomidorami oraz zwyczajna tofucznica klasyczna lub z innymi dodatkami były moimi pierwszymi przepisami, które umiałam przygotować samodzielnie. Po konsultacji z rodziną, mogę oszacować, że miałam wtedy około 7-8 lat. Każdy kiedyś zaczyna gotować i poznaje podstawy gotowania z przyjemności lub konieczności. Ja uwielbiam gotować, odziedziczyłam miłość do roślinnych składników spożywczych od mamy! Kiedy inne dzieci w tym wieku mogły się uczyć robić jajecznicę, ja jako weganka od urodzenia, robiłam tofu z curry i kurkumą haha. Moją tofucznicę zrobiłam ze świeżymi pomidorami obranymi ze skórki. Świeże i pyszne! A jakie aromatyczne, no pycha! Ja już sama nie wiem, czy bardziej smakuje mi wersja tofucznicy z pomidorami czy bez. A ty, jaką wersję tofucznicy wolisz?
Tofucznica z pomidorami
Tofucznica z pomidorami – składniki:
- 4 duże pomidory
- 2 opakowania tofu
- sól kala namak (lub zwykła ale wtedy nie będzie miała posmaku lekko „jajecznego”)
- 2 czubate łyżeczki łagodnej przyprawy curry
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- woda (o ile potrzebna będzie)
Tofucznica z pomidorami – przepis:
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Do sporego garnka wlewam wodę i zagotowuję.
- Do wody wrzucam na chwilę wszystkie pomidory, kiedy zaczną mocno pękać, wyławiam je.
- Pomidory obieram ze skórki.
- Nad patelnie z podsmażoną cebulą, każdego pomidora biorę w rękę i mocno ściskam, by rozpadł się na kawałki
- Pod patelnią z powrotem włączam gaz i gotuję na nim pomidory z cebulą aż się zagotują. W ty czasie jednak przygotowuję tofu.
- Tofu wyjmuję z paczek i na talerzu rozgniatam je dokładnie widelcem.
- Kiedy pomidory już się zagotują, dorzucam do nich tofu i dokładnie mieszam.
- Wystarczy już tylko dodać tam sól kala namak (ilość według gustu) Życzę smacznego! Taka tofucznica z pomidorami jest najlepsza pod słońcem, pozdrawiam VegeMi!