Dzisiaj pokażę przepis na smażone tofu z pomidorami. W moim domu rodzinnym tofu jest często używane, jako dodatek do potraw lub ich główny składniki. W tym konkretnie przepisie na tofu z pomidorami użyłam tofu wędzonego kupionego w dużym markecie, jest wyjątkowe, ponieważ dodaje do dania charakterystyczny posmak wędzonki. Pięknie komponuje się to z pomidorami, cebulą i przeróżnymi warzywami. Za tofu przepadamy całą rodziną. Może dlatego odkąd pamiętam to zawsze uwielbiałam tofu smażone, naturalne czy wędzone, jadłam je w tylu wersjach, że aż ciężko wszystkie wymienić. Po prostu w każdej postaci, smażone, gotowane, pieczone, parowane, na ciepło i na zimno. Dlatego właśnie użyłam wędzonego tofu do zrobienia tego przepisu. zapraszam wszytskich moich czytelników na tofu z pomidorami, które można podać na obiad z makaronem, ryżem lub chlebem.
Tofu z pomidorami
Tofu z pomidorami – składniki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 duża cebula
- 1-2 paczki wędzonego tofu
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2-3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Tofu z pomidorami – przepis
- Cebule szatkuję w melakserze.
- Podsmażam ją na patelni, aż stanie się złota.
- Wlewam do cebuli zawartość puszki pomidorów razem z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, wędzoną papryką i koncentratem pomidorowym
- Tofu kroję w plastry (w wzdłuż na np. 3 plastry)
- Na osobną patelnie wlewam olej i smażę tofu z obu stron. Smażę je tak długo aby były przysmażone na złoty kolor, takie lubię.
- Gotowe. Ja bardzo lubię smażone tofu z pomidorami i mam nadzieje że to danie będzie Ci smakować.