Dzisiaj zapraszam was na prostszą wersję sushi, czyli sushi bowl. Robienie sushi, to zazwyczaj półdniowe przedsięwzięcie zawijania składników w glony nori. Dlatego taka wersja jest o wiele prostsza i szybsza szczególnie dla tych, którzy przygotowywania ich zbytnio nie lubią. Sushi Bowl jest idealnym pomysłem choćby wtedy, kiedy została wam resztka ryżu, z którym nie wiecie co zrobić. Wystarczy do niego wtedy dokroić resztę produktów i ze zwykłego ryżu postaje bogata w różnorodność miska sushi. Ze względu na to, że jestem weganką, do mojego dania użyłam tofu zamiast ryby. Wy jednak możecie dowolnie je modyfikować i zmieniać produkty tak, by trafiało najbardziej w wasze gusta 🙂
Sushi bowl
Sushi bowl – składniki:
- 1/2 tofu wędzonego
- 1/3 surowego ogórka
- 2 liście sałaty rzymskiej
- marynowana imbir
- rzodkiewki surowe
- marynowana rzodkiew
- ryż kleisty
- sos tamari
- glony nori
- sezam
- szczypiorek
Sushi bowl – przepis:
- Tofu kroję w drobną kostkę.
- Liście sałaty myję i kroję w poprzek na średnie kawałki.
- Kroję marynowaną rzodkiew w plasterki po czym przekrawam plasterki na 4 części.
- Rzodkiewki myję i kroję w plasterki.
- Ogórka myję i roję go w plasterki.
- Norki kroję na długie kawałki lub rwę na małe kawałki.
- Gotuję ryż kleisty: ryż przesypuję do garnka i płuczę dwa razy zimną wodą. Nalewam nową wodę go garnka z ryżem i wstawiam na gaz. Gotuję kilka minut od zagotowania po czym wyłączam gaz i zostawiam ryż pod pokrywką.
- Wszystkie składniki łączę w jednej misce. Do tego dodaję marynowany imbir, poszatkowany szczypiorek i całość posypuję sezamem.
- Sushi bowl jest już gotowe!