Dzisiaj przychodzę do was z pysznym przepisem na steki z kalafiora czyli pieczonego kalafiora w kawałkach. Jego przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Według mojego przepisu takie kalafior pieczony sam w sobie będzie posiadał intensywny smak, który zawdzięcza harrisie. Jest ona mieszanką przypraw przygotowaną z chili, czosnku, kolendry, kuminu, papryki i soli. Dlatego uważam, że nie ma potrzeby dodatkowego przyprawiania steków z kalafiora. Jeżeli jesteś osobą, która nie przepada za pikantnymi daniami, polecam podać kalafiora razem z ryżem i mlekiem kokosowym lub z kremowym i delikatnym puree dodatkowo. Ich smak z pewnością złagodzi intensywność przypraw, dzięki czemu danie będzie pełne smaku lecz już nie tak intensywne. Do przepisu dodałam również ketchup, by podczas pieczenia skarmelizował się i sprawił, że kalafior będzie słodszy :). Zapraszam na przepis na steki z kalafiora, który wykorzystuję od czasu do czasu, gdy mam ochotę na pyszne jedzenie!
Steki z kalafiora
Steki z kalafiora – składniki:
- 1 zwarty kalafior
- 1,5 łyżki przyprawy harrisa
- 6 łyżek ketchupu (łagodnego)
- 60 ml oleju
- garść orzechów laskowych lub włoskich
- natka pietruszki
Steki z kalafiora – przepis:
- Od kalafiora odrywam liście i ucinam pozostałą, wystającą część głąba.
- Kalafiora delikatnie kroję ostrym i długim nożem w pionowe plastry.
- Do miseczki dodaję harrisę, ketchup oraz olej.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Biorę pędzelek kuchenny i rozsmarowuję po każdym plastrze kalafiora sos.
- Układam plastry na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i smaruję kalafiory również po drugiej stronie.
- Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni i piekę kalafiora przez 45min.
- Orzechy i natkę pietruszki siekam.
- Steki z kalafiora są już gotowe do jedzenia, posypuję je natka pietruszki i orzechami.
Ooo…jak się czyta przepis, to brzmi niezwykle smakowicie😁 Jak się patrzy na zdjęcie, to ślinka cieknie…Chyba spróbuję😉👍
Czy Sos Harrisa można zastąpić czymś innym?
Marzena – Zamiast Harrisy według mnie najlepiej się sprawdzi mieszanka przypraw na grilla 😃
Jak wy je kroicie ze wam się nie rozpadają? 😉
Monika – Musi być długi i ostry nóż a kalafior w miarę „zwarty”. Kroje go głąbem do dołu (jak chleb 😉 )
Moja wersja: oliwa, słodka wędzona papryka, sól ziołowa, czosnek niedźwiedzi, posypane sezamem i prażonym słonecznikiem. Pyszotka, dziękuję za inspirację 😘
Czym zastąpić orzechy? :> mam alergię 🙃
Justyna – może słonecznik prażony na suchej patelni?
Justyna – Moja córka ma również alergię więc prażony słonecznik jest u nas dodatkiem nawet do pesto 🙂
Sylwia – dzięki, spróbuję 🙂
Justyna – Można na przykład użyć prażonego sezamu albo orzechów nerkowca 🙂
Vegemi – nie lubię sezamu 😃 a na nerkowce też mam szlaban. Chyba jedyne jakie nic mi nie robią to pistacje. Spróbuję chyba z opcją poniżej, czyli słonecznikiem, zwłaszcza że go lubię.
Justyna – Super! Jak najbardziej będzie pasował 😁
Justyna – a słonecznik lub pestki dyni?
Anna – o słoneczniku pisałam że spróbuję 😉 pestki dyni zostawię na kolejną próbę w razie co 🙂
Pięknie wyglądają i są bankowo pyszne 😍💚 świetny pomysł 🌼
Sandra pomyślałam o Tobie
Brzmi smacznie😋
O mniam
Możliwość komentowania została wyłączona.