Dzisiaj na blogu wegański sos z pieczarkami, mlekiem kokosowym i natką pietruszki. Mój sos pieczarkowy, właśnie dzięki tłustemu mleku kokosowemu jest kremowy, aksamitny i delikatny. Ja osobiście nie lubię za bardzo pieczarek, przyznać się muszę. Zupa pieczarkowa krem, to zupełnie coś innego. Za to lubię przygotowywać ten sos pieczarkowy dla mojej rodziny. Można go jeść w różny sposób: z makaronem, z ryżem, z kaszą gryczaną, na chlebie albo tak jak mój tata najbardziej lubi, polać nim po prostu ugotowane ziemniaki. Mówi czasami, że przypomina mu to smak dzieciństwa … Sos z pieczarkami jest naprawdę prosty i zdaniem mojej rodziny, bardzo smaczny, zwłaszcza jeśli doda się do niego trochę czosnku albo białego pieprzu o charakterystycznym smaku. Moi rodzice bardzo go lubią i jedzą nawet na samym świeżym chlebie zamiast pasty do smarowania. Chociaż sama nie lubię zbytnio konsystencji pieczarek, to uważam że ten sos z pieczarkami i mlekiem kokosowym jest naprawę pyszny.
Sos z pieczarkami
Sos z pieczarkami – składniki
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 200 ml tłustego mleka kokosowego
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz biały lub kolorowy do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
Sos z pieczarkami – przepis
- Cebulę obieram i kroję w plasterki.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę, aż będzie złota.
- Pieczarki dokładnie oczyszczam i kroję w plastry.
- Podsmażam pieczarki razem z cebulą.
- Wlewam pół puszki mleka kokosowego, dodaje przepuszczony przez praskę obrany ząbek czosnku i wsypuję garść natki pietruszki.
- Na sam koniec doprawiam solą i pieprzem.
- Sos z pieczarkami podaję na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Pingback: Sos pomidorowy z grzybami - przepis Vegemi.pl
Pingback: Sos grzybowy z ziemniakami - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.