Dzisiaj pokażę na blogu przepis na sos z nerkowców i czosnkiem taki do makaronu. Prosty, szybki i kremowy! Planowałam zrobić go już od kilku dni. Marzył mi się wegański kremowy sos z orzechów nerkowca, słodki a zarazem pikantny i wyrazisty w smaku. Udało mi się właśnie taki przygotować! Jestem z niego bardzo zadowolona. W przepisie, w punkcie trzecim znajdziecie informacje „przekładam WIĘKSZOŚĆ podsmażonej cebuli”. Przekładam do malaksera lub blendera tylko jej część, ponieważ resztę nałożę na już gotowy sos z makaronem, tak do ozdoby i smaku. Wtedy makaron z sosem z nerkowców i czosnkiem jest wyraźniejszy w smaku. Jeżeli jednak nie przepadacie tak bardzo jak ja za podsmażoną cebulą, możecie oczywiście nie nakładać jej na wierzch. Ten krok nie jest obowiązkowy ale jak najbardziej go polecam! Zapraszam was na mój sos z nerkowców i czosnkiem, który podany z ulubionym makaronem smakuje świetnie 🙂
Sos z nerkowców i czosnkiem
Sos z nerkowców i czosnkiem – składniki:
- 1 szklanka nerkowców
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- mleko sojowe do konsystencji
- olej do smażenia cebuli
- paczka ulubionego makaronu
- opcjonalnie: pieprz czarny lub biały do smaku i zaostrzenia sosu
- sól
Sos z nerkowców i czosnkiem – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- Szklankę nerkowców zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15 minut. Odcedzam.
- Nerkowce, większość podsmażonej cebuli, obrany czosnek i trochę soli przekładam a kubek mleka sojowego wlewam do malaksera lub blendera.
- Całość miksuję na gładką masę i próbuję jaki jest w smaku. Jeżeli sos jest za mało ostry – dodaję pieprz. Jak jest za gęsty – dodaję więcej mleka sojowego a jeśli jest za mało słony, dodaję sól.
- Gotuję makaron.
- Makaron polewam sosem a na wierzch nakładam resztę podsmażonej cebuli. Smacznego! 🙂