Mam dla was dzisiaj sos z fasoli z mlekiem kokosowym w sam raz do makronu. Sos z fasoli jest ekstra kremowy, delikatny a zarazem wyrazisty, gdy tylko jest dobrze doprawiony. Można go zaostrzyć dowolnie, dodać parmezan wegański, płatki drożdżowe, zieleninę czy, standardowo przyprawę chili. Ja najbardziej lubię wersje sosu taką podstawową. Trzeba jednak pamiętać że przy jakimkolwiek zmodyfikowaniu sos nie będzie już taki idealnie biały, tylko prawdopodobnie zmieni kolor. Sos z fasoli z mlekiem kokosowym należy tych które można szybko przygotować a jego uniwersalny smak będzie prawdopodobnie pasował każdemu weganinowi.
Sos z fasoli
Sos z fasoli – składniki
- 2 słoiki ugotowanej białej fasoli,
- 400 g – 1 puszka mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- ½ szklanki nerkowców
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ½-1 łyżeczki białego pieprzu
Sos z fasoli – przepis
- Cebulę szatkuję w melakserze.
- Cebule wrzucam na patelnię razem z olejem i podsmażam aż będzie złota.
- Do kielicha blędera wrzucam usmażoną cebulę, odlaną na sicie fasolę, orzechy nerkowca, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i biały pieprz.
- Miksuję na gładką masę.
- Mój sos fasoli podaję z ugotowanym makaronem. Tylko proszę pamiętać że makaron po odlaniu trzeba przelać ciepłą wodą!.