Dzisiaj na blogu będzie przepis na sos pomidorowy z warzywami. Jest to jeden z moich ulubionych sosów, słodki i pyszny. Dzięki podsmażonej skarmelizowanej cebuli oraz marchewce, ma fajny słodki posmak i specyficzny aromat. Dodatek warzyw korzeniowych sprawia, że jest bardziej sycący, niż zwykły sos pomidorowy z czosnkiem czy na przykład taki z winem. Sos pomidorowy z warzywami stanowi idealny dodatek do makaronu, ryżu, gołąbków, klusek czy chociażby ziemniaków. Powinien zasmakować on każdemu, bez względu czy podany został z makaronem czy choćby z czymś innym. Moim zdaniem przepisy na proste, szybkie i pyszne dania są najlepsze! A ten do takich właśnie należy. Zapraszam na przepis na sos pomidorowy z warzywami korzeniowymi.
Sos pomidorowy z warzywami
Sos pomidorowy z warzywami – składniki
- 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- Sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sos pomidorowy z warzywami – przepis
- Myję 5 dużych pomidorów.
- Lekko nacinam pomidory nożem.
- Wrzucam pomidory do wrzącej wody na kilka sekund. Gdy skóra pęknie wyławiam je do miski po czym je obieram. UWAGA – jeśli używasz pomidorów w puszcze, zacznij od tego momentu.
- W czasie kiedy pomidory studzą się obieram 1 dużą cebulę i szatkuję ją w melakserze .
- Rozgrzewam patelnie z dwoma łyżkami oleju, po czym wrzucam na nią pokrojoną cebule.
- Gdy cebula będzie już złota, dorzucam do niej obrane i starte na tarce marchewki i korzenie pietruszki. Podsmażam.
- Do cebuli dodaję pomidory, zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusze razem przez 20-30 minut.
- Sos pomidorowy z warzywami zjadam najchętniej z makaronem lub ryżem.