Dzisiaj pyszny przepis na sos pomidorowy z cynamonem. Na moim blogu pojawiały się już różne sosy pomidorowe, ale nigdy jeszcze w takim połączeniu jak ten. Właśnie sos z cynamonem będzie bohaterem dzisiejszego wpisu. Lekko pikantny, aromatyczny, intensywny w smaku i zapachu. Pyszny! Jaki sos pomidorowy najbardziej lubisz? Z warzywami, z krojonymi pomidorami, passatą, z cynamonem, z tofu, a może z czymś innym? Ja sosy najczęściej przygotowuję właśnie z pomidorów z puszki, kartonika lub słoika domowej roboty i smażoną cebulą. Czyli podobnie jak w dzisiejszym przepisie, choć jednak mimo wszystko troszkę inaczej. Ostatnio jestem na diecie i praktycznie co dziennie lub co drugi dzień jem właśnie makaron a sosem pomidorowym. Zaczęłam dlatego eksperymentować i dodawać różne składniki, by wprowadzić do swojej eksperymentalnej diety trochę różnorodności. Zapraszam na przepis.
Sos pomidorowy z cynamonem
Sos pomidorowy z cynamonem – składniki:
- 200 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia i olej do polania sosu
- Sól i pieprz
Sos pomidorowy z cynamonem – przepis:
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż będzie złota.
- Passatę pomidorową zagotowuję w garnku.
- Po zagotowaniu dodaję do niej koncentrat i cebulę.
- Dokładnie mieszam aż dobrze zgęstnieje.
- Dodaję cynamon i sól. Mieszam i gotuję jeszcze 5-10 minut na małym gazie.
- Mój sos jest gotowy do podania razem z makaronem i do polania oliwą! Taki sos pomidorowy z cynamonem pasuje do klusek, makaronu i ryżu!
ciekawe połączenie smaków 😋👍
Ja już od dawna dodaję cynamon do sosów pomidorowych, sprzedała mi ten patent kiedyś koleżanka gdy robiła chilli sin carne. Bardzo polecam dodawać cynamon i się go w połączeniu z pomidorami nie bać, bo to wspaniały duet 🙂
yummy 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.