Oto mój łatwy przepis na szybki wegański sos pomidorowy do gołąbków z koncentratem pomidorowym. Jest szybki i pyszny. Sos pomidorowy do gołąbków przygotowuje się w 10 minut – dosłownie! Należy więc do tych elementów dań, które robi się szybko i zawsze z sukcesem. Tradycyjnie, jak to bywa od pokoleń sos pomidorowy do gołąbków zrobiłam na bazie bulionu warzywnego z gotowania kapusty i gołąbków. Jeśli jednak z jakiś powodów go nie macie możecie użyć bulionu warzywnego lub rosołu wegańskiego. Jaki sos do gołąbków ty najbardziej lubisz? W tym przepisie użyłam jogurtu wegańskiego sojowego i masła wegańskiego. Jeżeli nie jecie lub nie posiadacie wegańskich produktów, nie mogę wam powiedzieć czy sos będzie miał taki sam dobry smak jak mój. Ja nie jem nabiału i nie znam jego smaku. Sos pomidorowy do gołąbków po zagęszczeniu może posłużyć także jako sos do makaronu, także do ryżu, kaszy gryczanej albo jaglanej. W kategorii sosów pojawiło się już ich na moim blogu bardzo dużo przepisów i ciągle będą przybywały. Nie licząc przepisów na sos z makaronem, tylko na same sosy, mam ich 14 sztuk. Nie będę ich tutaj linkować, ponieważ zajęły by bardzo dużo miejsca. Wystarczy że wpiszesz w wyszukiwarkę „sos” Zapraszam!
Sos pomidorowy do gołąbków
Sos pomidorowy do gołąbków – składniki:
- 200g koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka masła roślinnego (ewentualnie odzwierzęcego)
- 100 ml jogurtu naturalnego (ja użyłam sojowego)
- opcjonalnie – 2 łyżki mąki ryżowej albo bezglutenowej
- 400 ml bulionu warzywnego (najlepiej sosu z gotowania gołąbków)
Sos pomidorowy do gołąbków – przepis:
- Odlewam wodę z gotowania gołąbków, gdy jest jej za mało to dodaję 2-3 łyżki wazowe wody po gotowaniu kapusty i mieszam razem z koncentratem pomidorowym, jogurtem i masłem. Zamiast wywaru z kapusty i gołąbków można użyć bulionu warzywnego.
- Podgrzewam bardzo mocno, doprawiam solą, pieprzem i gotowe. Czasami można dodać jeszcze 1 łyżkę cukru dla podkręcenia smaku sosu.
- Mój wegański sos pomidorowy do gołąbków jest gotowy, szybki i smaczny!
Pingback: Wegańskie gołąbki z ryżem - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.