Dzisiaj pokażę wam przepis na sos pomidorowy, taki domowy i własnej roboty, słodki i aromatyczny. Sos pomidorowy jest świetny do wszelkich makaronów, także ryżu i kasz. Przepis na niego jest bardzo łatwy i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Znacie kogoś kto z obrzydzeniem patrzy na makaron z sosem domowej roboty? Bo ja nie 😉 A teraz czas pokazać wam przepis na prosty i smaczny sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami prowansalskimi, który można traktować jako główny element obiadu albo podawać jako dodatek do chipsów, nachosów, do pizzy a nawet do kanapek.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy – składniki:
- 5 dużych pomidorów
- 1 duża cebula
- Sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sos pomidorowy – przepis:
- Myję 5 dużych pomidorów.
- Lekko nacinam pomidory nożem.
- Wrzucam pomidory do wrzącej wody na kilka sekund. Gdy skóra pęknie wyławiam je do miski po czym je obieram.
- W czasie kiedy pomidory studzą się obieram 1 dużą cebulę i kroję w piórka.
- Rozgrzewam patelnie z dwoma łyżkami oleju, po czym wrzucam na nią pokrojoną cebule.
- Gdy cebula będzie już złota, dorzucam do niej pomidory (wystarczy zgnieść każdego w garści).
- Obieram ząbki czosnku i przeciskam przez praskę. Razem z ziołami dodaję do pomidorów
- Duszę przez godzinę.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotowe! Sos pomidorowy pasuje do wielu dań.
Czy zawsze musi być to świeży pomidor?
O tej porze roku jednak ciężko o smaczne i zdrowe.
O tej porze roku dobre są pomidory malinowe. Ale jeśli nie masz malinowych mogą być pomidory z puszki, użyte zamiast świeżych 🙂 przygotuje taki przepis 🙂
Przepis szybki a efekt wysoko oceniony przez moja dziewczyne.Pozdrawiam
Możliwość komentowania została wyłączona.