Dzisiaj pokażę wam przepis na sos kalafiorowy do makronu, ryżu i warzyw. Tak przygotowany sos kalafiorowy, jest idealny do podania na ciepło oraz na zimno w formie dipu lub sosu do maczania. Ale nie ma co ukrywać, że najbardziej pasuje do klusek i makaronu. Z czym najczęściej jadasz sosy warzywne sosy? Z makaronem, ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną, a może z czymś zupełnie innym, jak paluszki chlebowe lub kawałkami warzyw? Mój sos kalafiorowy jest delikatny w strukturze ale bardzo wyrazisty w smaku. W przepisie polecałam aby cebulę poszatkować a potem zmiksować za gładką masę. Już tłumaczę dlaczego ją szatkować, jeżeli i tak ma być zmiksowana. Cebulę muszę podsmażyć by mój sos miał lepszy, pyszny smak, wyrazisty, głęboki i dymny. Gdybym wrzuciła pokrojoną cebulę pokrojoną w wielkie kawałki, nie skarmelizowała by mi się tak, jak dążę do tego w tym przepisie. Na moim blogu pojawiło się już dużo sosów do makaronu, czy po prostu sosów wegańskich na bazie warzyw. By je znaleźć wystarczy przejść na główną stronę mojego bloga i w wyszukiwarce wpisać słowo „sos” lub „makaron” bez cudzysłowowa oczywiście. Zapraszam na przepis wegański, domowy, pyszny, warzywny i bezglutenowy, jest nim sos kalafiorowy z gotowanego lub pieczonego kalafiora z fasolą albo ciecierzycą i mielonym pieprzem.
Sos kalafiorowy
Sos kalafiorowy – składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 słoik ciecierzycy ugotowanej (240g)
- ½ szklanki nerkowców
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 cebule
- sól i czarny pieprz mielony
Sos kalafiorowy – przepis:
- Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie lub na parze.
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam na nim cebulę, aż będzie złota a nawet troszkę bardziej.
- Do blendera wrzucam cebulę, nerkowce, kalafiora, ciecierzycę odlaną na sicie i wlewam mleko sojowe.
- Wszystko blenduję na gładką masę. Mocno doprawiam solą i pieprzem mielonym.
- Gotowe! Mój sos kalafiorowy jest idealny do podania razem z makaronem!